- Savaş Ukrayna'nın da ötesine geçebilir,
- Köprüden önceki son çıkış olabilir,
- Türkiye her zaman olduğu gibi süreci kolaylaştırmaya hazırdır,
- İsviçre'deki Ukrayna Barış Zirvesi, çatışmanın diğer tarafı Rusya'nın da katılması halinde 'daha sonuç odaklı' olacaktır.
Zenginler kulübü G7’nin sonu mu geldi?
Barış Adıbelli
Zenginler kulübü G7 genelde yıllık toplantılarını kendi aralarında dışa kapalı, sırasıyla üye ülkelerde yaparlar. Bu yıl ilk defa İtalya'daki G7 zirvesi kendileri dışında birçok devletin de katıldığı daha açık bir toplantı olarak düzenlendi. Toplantının üç ana gündem maddesi vardı. Bunlar Ukrayna, Gazze meselesi ve Asya Pasifik'teki gelişmeler olarak sayılabilir. Ayrıca, bunların yanında Afrika, Akdeniz, iklim sorunları ve yapay zeka gibi konular da G7 zirvesinde gündeme gelen konu başlıklarıydı.
G7’de alınan en önemli karar Ukrayna ile ilgili olanıydı. Rusya'nın yurtdışında dondurulan mali varlığından elde edilecek gelirlerden Ukrayna'ya 50 milyar dolar verilmesi kararlaştırıldı. Bu mesele aslında epeyden beri görüşülüyor, konuşuluyordu. Ukrayna ile ilgili bir diğer gelişme de ABD ile Ukrayna arasında bir güvenlik anlaşmasının imzalanması ve bu anlaşmanın 10 yıl süreyle yürürlükte kalacak olması. Açıkçası bu, Ukrayna Savaşı'nı on yıl uzatmış oldu. Bu durum İsviçre’nin Bürgenstock kasabasında düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi'ni de resmen sabote etti. ABD, bir taraftan barış arayışlarına destek verirken öbür tarafta savaşı daha da derinleştirecek bir güvenlik anlaşmasına imza attı.
Bu arada Rusya ve Çin’in katılmadığı İsviçre'deki Ukrayna Barış Zirvesi, Bürgenstock Bildirisi ile son buldu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dört hususa dikkat çekti: