Yeni Kaledonya eylemleri: Yeni sömürgecilik, ‘düzeni’ ne kadar koruyabilir?
Erkin Öncan
Son günlerde patlak veren gösteriler ve güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalar, çok da tanınmayan Yeni Kaledonya’yı dünya gündeminin üst sıralarına taşıdı.
Güney Pasifik Okyanusu'nda yer alan bu takımadada yaşanan bu olayları önemli kılan şey ise, ‘Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu’ üyesi olması.
Avustralya'nın yaklaşık 1.210 kilometre, Fiji'nin yaklaşık 1.500 kilometre batısında bulunan bu bölge, büyük nikel rezervleri ile biliniyor. Bölgeyi ‘denizaşırı Fransa toprağı’ yapan en önemli sebeplerinden biri de işte bu yeraltı kaynakları.
Bu arada, Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu, toplamda yaklaşık 2.65 milyon kişinin yaşadığı ve dört ayrı yönetim şekline bölünen toprakları ifade ediyor:
Départements et régions d’outre-mer (DOM-ROM) (Denizaşırı il), Collectivité d’outre-mer (COM) (Denizaşırı kolektivite), Collectivité sui generis (CSG) (Kendine özgü bölge)
Terres australes et antarctiques françaises (TAAF) (Fransız Güney ve Antarktika Toprakları)
Bu bölgelerin resmi ifadeyle ‘topluluk’ olarak adlandırılması sizi yanıltmasın, zira bu bölgeler Fransa’nın sömürge döneminden kalan toprakları. Daha açık ifadeyle, artık ‘sömürge’ olarak adlandırılmayan sömürge toprakları…