Sosyalizm kültürle gelişiyor
Kamil Erdoğdu
Uluslararası arenada siyasi, ekonomik ve askeri alanda büyük mücadeleler yaşanıyor. Her ülke bunlardan birinde güçlü olmak için, diğerinde de güçlü olması gerektiğinin farkında. Bu üç alan birbirini beslese de temellerinde bunlara güç ve anlam kazandıran bir başka alan yani kültür var. Kültürel temeli güçlü olmayan ulusların söz konusu üç alanda kalıcı bir etki sağlamaları mümkün olmuyor.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bundan yaklaşık bir yıl önce 2 Haziran 2023 tarihinde düzenlenen kültürü geliştirme seminerinde yaptığı konuşmada “Marksizmin temel ilkelerini Çin'in kendisine özgü gerçekliği ve Çin'in mükemmel geleneksel kültürü ile birleştirme, 5 bin yılı aşkın Çin uygarlığı temelinde Çin’e özgü sosyalizmi geliştirmenin tek doğru yoludur” diye konuşmuştu. Çin lideri sosyalizmin ancak toplumun köklü kültürel temeli üzerinde yükselebileceğine işaret etmişti.
Cumhurbaşkanı Xi 5 bin yıllık Çin uygarlığı ve Çin'in özellikleri olmadan Çin’e özgü sosyalizmin günümüzde sağladığı başarının söz konusu olamayacağına dikkati çekmişti.
Çinli felsefeci Chen Lai “Çin Uygarlığının Öz Değerleri” adlı kitabında Çin uygarlığının siyasi ve kültürel değişiminin devamlılık gösterdiğini ve bir “süreklilik uygarlığı” halini aldığını yazdı. Chen Lai’a göre Çin uygarlığını Batı kültüründen ayıran özellikler arasında “sorumluluğun özgürlükten önce gelmesi”, dürüstlüğün sorumluluk taleplerini içermesi, “görevin haktan özne gelmesi”, “toplumun bireyden daha önemli olması” ve “uyumun anlaşmazlıktan üstün olmasıdır”.