26 Temmuz Cuma akşamı düzenlenecek açılış töreniyle başlayacak olan 2024 Paris Yaz Olimpiyatları, dünyanın dört yanından gelen sporcularla rengârenk bir atmosfer sunacak, iki hafta boyunca yarışmanın ve dostluğun örnekleri yansıyacak.

Toplam 206 ülkeden 10.500 sporcunun pistlere, pisinlere, salonlara, mindere ya da ringe çıkacağı olimpiyat oyunları, bilindiği gibi bu yıl 33. kez gerçekleştiriliyor. Olimpiyatların temel sloganı “Citius, Altius, Fortius” (Daha Hızlı, Daha Yüksek, Daha Güçlü) katılan sporcuların kulağında çınlarken, televizyonları başındaki milyonlarca insan da bu heyecana ortak olacak. Savaşlar ve çatışmalar durmayacak belki ama olimpiyat idealinin karşılığı olan barış arzusu Paris’te güçlü biçimde yankılanacak.

Paris2

Madalya sayısı ve küresel etki

Paris 2024’ün en çekici yanlarından biri de hiç kuşku yok ki yarışmalardaki Çin-ABD rekabeti olacak, oyunların tarihinde, özellikle de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra madalya sıralamasında hep üst sıralarda olan iki ülke bir kez daha kıyasıya kozlarını paylaşacak. Çin Halk Cumhuriyeti’nin 1984 Los Angeles Olimpiyatları’na katılmasından bu yana geçen 40 yılda adım adım büyüyen bir rekabet bu. Bilindiği gibi 2008 Beijing Olimpiyatları’nda Çin ilk kez madalya sıralamasında zirveye çıkarken sonrasında ABD liderliği geri almış, Paris öncesi 2021 Tokyo Olimpiyatları’nda ABD birinci, Çin ikinci sıraya yerleşmişti.

Hiç kuşku yok ki Paris’teki yarışmalar, madalya sıralamasının ötesinde ulusal gurur ve küresel etki açısından da önem taşıyacak, rekabet madalya sayısının ötesine uzanacak. Her iki ülkenin de olimpiyatları yumuşak güçlerini yansıtmak için bir platform olarak gördüğü biliniyor. Paris’te de Çinli ve Amerikalı sporcuların performansları ülkelerinin gücünün, disiplininin, spor bilimindeki üstünlüğünün bir kanıtı olarak görülecek.

Çin’in 405’i sporcu 716 kişilik bir kafileyle katılacağı Paris 2024’te 30 farklı branşta 236 madalya için yarışacağı açıklandı. ABD ise 33 branşta yarışacak 588 sporcuyla katılırken, Paris’e toplam 800 kişilik bir kafileyle geldi.

Çin kafilesinde daha önce olimpiyat şampiyonluğu kazanmış 42 isim yer alırken 223 sporcu ilk kez olimpiyat tecrübesi yaşayacak. Çin kafilesindeki en genç sporcu 11 yaşındaki kaykaycı Zheng Haohao iken en yaşlı sporcu ise 37 yaşındaki yürüyüşçü Liu Hong olacak. ABD kafilesindeki dünya ve olimpiyat şampiyonu sayısı ise 57.

Parismaskot

İzlenmesi gereken Çinli sporcular

ABD, geleneksel üstünlüğü bulunan yüzme, basketbol ve atletizmde her zaman olduğu gibi gene iddialıyken Çin genellikle jimnastik, masa tenisi, badminton ve halterde üstün performans sergiliyor. Örneğin jimnastikte her iki ülkenin de güçlü takımları var; ABD son yıllarda yarışmaların hâkimiyken Çin’in erkek takımı da bu yıl iddiasını konuşturacak gibi görünüyor. Bu kategorinin çok zevkli ve heyecanlı geçeceği şimdiden belli.

Çin’in yüzmede tramplen ve kule atlamada da dikkat çekici performanslar sergilemesi beklenirken, eskrimde de sürprizler yapabileceği dile getiriliyor.

Erkekler masa tenisinde Ma Long, tramplen atlamada Quan Hongchan, güllede Gong Lijiao, 20 km. yürüyüşte Liu Hong, sırıkla atlamada Zhong Tao, jimnastik paralel barda Zou Jingyuan, erkekler halterde Li Fabin, badminton çift kadınlarda Chen Qingchen ve Jia Yifan, tekvandoda Zhao Shuai, özellikle izlenmesi gereken Çinli sporcular olarak öne çıkarken yeni yıldızlarla karşılaşmak da sürpriz olmayacak.

Son olarak, Türkiye’nin madalya beklentisinin özellikle okçulukta Mete Gazoz’la ve güreş ile boksta yüksek olduğunu, Filistin’in Paris’te sekiz sporcuyla temsil edileceğini, Rus sporculara kısıtlama getirilirken İsrail’in herhangi bir yaptırımla karşılaşmadığını ve 184 atletin katılacağı Paris Paralimpik Olimpiyat Oyunları’nın 28 Ağustos-8 Eylül arasında yapılacağını da ekleyelim.  

Tunca Arslan