Çin Komünist  Partisi (ÇKP) Parti Tarihi ve Arşivler Enstitüsü geçen yıl Xinhua Haber Ajansı’ın Ulusal Düşünce Kuruluşuyla "Kapsamlı Derinleşen Reform Yoluyla Çin Tarzı Modernleşmenin Büyük Başarıları ve Dünya Katkıları" başlıklı bir rapor yayınladı.

Yaklaşık 24 bin kelimeden oluşan raporda, ÇKP’nin yeni dönemde kapsamlı derinleşen reformlarla Çin tarzı modernleşmeyi teşvik etmeye yönelik büyük başarıları, temel ilkeleri ve dünyaya katkıları özetlendi.

Rapor, kapsamlı bir şekilde derinleşen reformun dünyaya geniş fırsatlar sağladığı savunuluyor. Bu adımlar yalnızca Çin'in gelişimini desteklemekle kalmadığı gibi, aynı zamanda dünyanın kalkınma görünümünü önemli ölçüde iyileştiriyor ve uygarlığın ilerlemesini destekliyor.

Çin basınında sıkça tekrarlandığı gibi “Doğu’daki fırsat kapısı her zaman dünyaya açık olacak”. Artık yadsınamayacak bir gerçek var; o da Çin'in gelişiminin dünyadan ayrılamaz olduğudur.

En büyük gelişmekte olan ülke olan Çin, her zaman kendi gelişimini dünya için yeni fırsatlar yaratmak için kullandı. Kapsamlı derinleşen reformlarla Çin tarzı modernleşmeyi teşvik etmek, yalnızca Çin'i derinden değiştirmekle kalmadı, aynı zamanda dünyayı da derinden etkiledi. Bir başka ifadeyle Çin sadece kendini geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda dünyaya da fayda sağladı.

IMF’nin verileri

Bunu bazı olgularla ifade etmek için uluslararası kuruluşların değerlendirmelerine bakabiliriz. Yüksek kaliteli gelişme ile Çin, dünya ekonomik büyümesinin güçlü bir motoru haline geldi. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan araştırmalar, Çin ekonomisindeki her 1 puanlık artışın diğer ekonomilerin üretimini ortalama 0,3 puan artırdığını gösteriyor.

2012'den 2023'e kadar Çin'in GSYİH’sı yıllık ortalama yüzde 6'yı geçen fazla büyüme oranıyla 53,9 trilyon yuandan 126 trilyon yuanın üzerine çıktı. Yıllık ortalama döviz kuru üzerinden dönüştürülen toplam ekonomik hacim 18 trilyon ABD Dolarına ulaştı ve dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 18'ini oluşturdu. Bu seviyeye yüzde 12,3'ten gelindi. Daha da önemlisi Çin’in dünya ekonomik büyümesine yıllık ortalama katkı oranı yüzde 30'u aştı.

Barışın ve refahın pervanesi

Yüksek kaliteli ekonomik kalkınmayı teşvik etmek için sistemi ve mekanizmayı iyileştirmek, kapsamlı yeniliği desteklemek için bir sistem ve mekanizma oluşturmak ve makroekonomik yönetişim sistemini geliştirmek Çin’in sarıldığı görevler olarak sıralanıyor. ÇKP 20. Merkez Komitesi’nin Üçüncü Genel Oturumu’nda reformları daha kapsamlı bir şekilde derinleştirmek ve yüksek kaliteyi teşvik etmek yönünde net vurgular yapıldı.

Çin ekonomisi, yeni bir yüksek kaliteli kalkınma alanına doğru ilerleyen dünya ekonomisine mutlaka canlılık katacaktır. Üst düzey ve açık bir Çin, dünya barışının ve refahının pervanesi haline geldi. Reform ve açıklık birbirini tamamlaması, ülkenin modernleşmesinin yeni başarılar elde etmesi için önemli bir sihirli silah olduğu ve aynı zamanda dünyaya bahar havası getireceği genel kabul görüyor.

Fabrikadan pazara

Sınırsız iş fırsatlarına sahip bir “dünya fabrikasından” bir “dünya pazarına” dönüşmek, açık ekonomik sistemin inşasını teşvik etmek, kazan-kazan işbirliğiyle yeni bir uluslararası ilişkiler türü kurmak, küresel ortaklık ağını pekiştirmek ve genişletmek ve büyük şirketlerin diplomasisini derinleştirmek yeni dönemin anahtar kavramları haline geldi.

Çin’in ortaya attığı başta Kuşak ve Yol İnisiyatifi olmak üzere çeşitli girişimler dünya çapında genel kabul gördü ve destek buldu. Dünya iyiyse, Çin iyi olacak; Çin iyiyse, dünya daha iyi olacak.

Reform ve açılım, Çin ile dünya arasında iki yönlü bir yolculuktur. Sürekli modernleşmeye doğru ilerleyen bir Çin, kesinlikle dünyaya daha fazla fırsat sağlayacak, uluslararası iş birliğine daha güçlü bir ivme kazandıracak ve tüm insanlığın ilerlemesine daha büyük katkılarda bulunacaktır.