Özel Haberler

Çin’in depremle mücadelesi Batı’ya hangi mesajları veriyor?

Çin’in Xizang Özer Bölgesi’nde (Tibet) meydana gelen depremin Batı’da dikkatle izlenmesinin nedenlerin biri de politik kaygılar. Çin’in doğal felakete verdiği yanıt ise Batı başkentlerindeki hesapları bozacak cinsten.

CGNT Türk Dış Haberler Servisi

Çin'in Güneybatısındaki Xizang Özerk Bölgesi'ndeki (Tibet) Xigaze'deki Dingri ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem ülke genelinde büyük bir üzüntü dalgasına neden olurken, uluslararası toplum da başsağlığı çağrılarına devam ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba gibi uluslararası şahsiyetler Çin'e başsağlığı dileklerini iletti.

Çin’de yaşanan büyük depremin ardından çalışmaların odağı mağdurların yerleştirilmesine ve yeniden yapılanmaya kaydı. Bölgede depremin yarattığı gerilimli hava devam etmesine karşın çalışmalar düzenli bir şekilde devam ederken uluslararası yardım gönülleri de destek olabileceklerini belirterek dayanışma çağrılarını yineliyor.

Batı neden bu kadar ilgili?

Depremin uluslararası basında dikkat çekmesinin en önemli nedenlerinden biri de Xizang’ın, Batı’daki yaygın kullanımıyla Tibet’in kimi merkezler tarafından sözde insan hakları ihlalleri ile gündeme getirilmek istenmesi. Depremin yarattığı yıkımla mücadele etmek ve aynı zamanda yeniden yapılanma sürecinin Batı’da bu gözle izlendiğine de şüphe yok.

Batı'da Everest Dağı, "dünyanın çatısı" olarak bilinen Qomolangma Dağı'nın eteklerinde bulunan Dingri ilçesinin ortalama yüksekliği yaklaşık 5.000 metredir. Sert kış, yüksek irtifa ve uzak konum gibi bir dizi faktör, kurtarma operasyonlarını özellikle zorlu hale getiriyor. Buna karşın depremden sadece 10 dakika sonra kurtarma helikopterleri çoktan gökyüzündeydi. Yarım saatten kısa bir süre içinde ekipler depremin merkez üssündeki enkazı temizlemeye başlamıştı. Acil kurtarma ekipleri, itfaiyeciler, orman yangını, polis ve askeri görevliler de dahil olmak üzere personel birkaç saat içinde geldi. Bir günden kısa bir süre içinde yerel ağlar, yollar ve elektrik kaynakları kademeli olarak restore edildi ve etkilenen çoğu sakin sıcak çadırlarda veya prefabrik evlerde günde üç öğün sıcak yemekle barındırıldı.

Önyargısı olmayanlar için sonuçlar

Xizang'a karşı önyargısı olmayan herkes bundan kolayca birkaç sonuç çıkarabilir. Öncelikle, hızlı ve düzenli kurtarma çalışmaları, Xizang'ın acil müdahale mekanizması inşasının seviyesinin önemli ölçüde iyileştiğini ve Xizang'ın altyapısındaki hızlı ilerlemeyi yansıttığını göstermektedir.

İkincisi, felaketten sonra yerel sakinlere sağlanan hızlı yardım, Xizang'ın maddi koşullarının önemli bir standarda ulaştığını göstermektedir. Üçüncüsü, deprem yardım çalışmaları sırasında sayısız gönüllü, kurtarma görevlisi ve yerel sakin birlik, karşılıklı yardımlaşma ve özverili özveri ruhu göstermiştir. Han, Tibet ve diğer etnik gruplar arasındaki, aralarında hiçbir ayrım olmaksızın dayanışma, Xizang'daki etnik birliğin sağlam temeline işaret etmekte.

Dingri ilçesindeki afet yardım çalışmalarının hızı ve verimliliği küresel ölçekte nadiren görülmektedir. Bu, merkezi hükümetin ve tüm ulusun Xizang'a uzun süredir gösterdiği özen ve desteğin, yıllar boyunca insan gücü, finans, teknoloji ve politikalar konusunda önemli yardım sağlamasının sonucudur. On yıllar süren tutarlı yatırımlar olmadan, Xizang hala tarihi olarak izole edilmiş durumunda olsaydı – böyle ani bir doğal afetin ne tür bir yıkıma yol açabileceğini hayal etmek imkansızdır.

Xizang, aşırı geri kalmışlıktan modernleşmeye doğru evrilerek dramatik bir dönüşüm geçirdi. Sadece Xizang'ı ziyaret etmek ve onu ilk elden deneyimlemek, Xizang'ın insan merkezli bir ulusal kalkınma çabasının vazgeçilmez bir parçası olduğunu ortaya koyuyor.

Bölgede her şeyin daha iyi olacağına inanmak için her türlü nedenler bulunuyor. Bu güçlü nedenlerin ortaya çıkardığı gerçeklerin Batı’nın Xizang’a dayatmasını ise parçalayacağına şüphe yok.