Güney Kore’de seçimlerin hemen ardından Yoon Suk Yeol’a kamuoyu desteğinin ciddi oranda düştüğünü belirten Prof. Çolakoğlu Yoon’un, hakkında gündeme gelen yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle de görevden uzaklaştırılmasının zaten beklenen bir gelişme olduğunu vurguladı. Çolakoğlu’na göre Yoon’un yeniden geri dönmesi zor görünüyor.

İsrail, Lübnan'nda belediye başkanının evini hedef aldı İsrail, Lübnan'nda belediye başkanının evini hedef aldı

Anayasa Mahkemesi kararının uygulanması durumunda ülkenin seçime gitmesinin beklendiğini vurgulayan Çolakoğlu, “Ancak seçimlere gidene kadar hem iktidar ve muhalefet blokları arasında hem de iktidar bloğunun kendi içinde bir takım kavgalar ve mücadele olduğunu göreceğiz. Bu durum, hem Güney Kore iç siyaseti açısından hem de dış ilişkileri açısından nispeten sıkıntılı bir sürece işaret edecek” diye konuştu.

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevinin askıya alınmasının ardından resmi olarak Cumhurbaşkanı olarak görülmesine ragmen fiilen bu görevi yerine getiremediğine dikkat çeken Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, bu durumun Güney Kore’nin yönetimi konusunda bir belirsizlik oluşturduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi’nin kesin kararına kadar yani görevden alınıp alınmayacağı noktasındaki kesin kararına kadar şu an açıkta bekleyecek ama bu süreçte de tutuklanmasına ilişkin özellikle savcılar tarafından girişimler başlatıldı. Güney Kore siyasetinin bu anlamda istikrarsızlığa sürüklendiğini söyleyebiliriz.”

İkinci Trump dönemiyle birlikte Güney Kore ABD ilişkilerinin geleceğine de değinen Çolakoğu ABD Güney Kore ilişkilerinde ciddi bir değişiklik beklenmediğine vurgu yaptı. Çolakoğlu, “Fakat burada tabii, ikinci Trump döneminde Trump’ın izleyeceği Asya-Pasifik stratejisi, Çin’le olan ilişkileri yine Japonya ile ve Güney Kore ile olan ikili askeri ittifak ilişkileri, bunlar tekrar ön plana çıkacak. Burada açıkçası Trump’ın nasıl bir strateji izleyeceğini bilemiyoruz” dedi.