CGTN Türk Dış Haberler Servisi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden görev süresinin sonuna yaklaşırken ekibini Asya-Pasifik’e yönlendirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, cumartesi günü başladığı ziyaretleri kapsamında Güney Kore ve Japonya’yı ziyaret ediyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise temaslarda bulunmak üzere Hindistan’a ayakbastı.

Uluslararası basında yer alan habere göre Washington yönetimi ziyaretler sayesinde Biden döneminde inşa edilen Japonya-Kore uzlaşı sürecini sağlamlaştırmak ve Trump’ın Beyaz Saray’a çıkışı ile terk edilme korkusu yaşayan müttefiklere teminat vermeyi amaçlıyor. AFP haber ajansı pazar günü yayınladığı haberde ABD Dışişleri Bakanı Antony Bliken’ın Güney Kore’de görevinden azledilen Devlet Başkanı Yoon suk Yeuul dönemindeki dış politikanın devam etmesini istediğini aktardı.

Japon basını endişeli: Müttefiklik bu mu?

Güney Kore’deki siyasi kriz ve Biden yönetiminin sayılı günleri göz önüne alındığında Beyaz Saray’ın bu amacına ulaşıp ulaşamayacağı bilinmiyor. Biden döneminde Güney Kore ve Japonya arasında temaslar sıklaşmış olsa da uzmanlara göre taraflar arasındaki tarihi husumet ve toprak anlaşmazlıklarında ilerleme kaydedilmiş değil.

ABD’nin Çin’i kuşatma projesi çerçevesinde yaklaşığı Japonya ile ilişkilerindeki gerilim son dönemde ticaret hattında belirginleşiyor. Japonya’nın Nippon Steel firmasının US Steel’i alma girişimi Biden yönetimi tarafından engellendi. Biden 3 Ocak’ta yaptığı açıklamada “ulusal güvenlik endişelerini” önr sürerek anlaşmayı reddetmesi Japonya kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Japonya’nın önde gelen gazetelerinden Sankei Shimbun “ABD için müttefiklik ne anlama geliyor?” sorusunu yöneltti.

Prof. Dr. Korkut Boratav, CGTN Türk için yazdı: Çin'in Marksizme katkıları zenginleşerek devam ediyor Prof. Dr. Korkut Boratav, CGTN Türk için yazdı: Çin'in Marksizme katkıları zenginleşerek devam ediyor

ABD bağımlılık ilişkisi yaratıyor

Biden yönetiminin ABD’li çelik şirketinin Japonya’ya satışını engellemesini değerlendiren Heilongjiang Sosyal Bilimler Akademisi Kuzeydoğu Asya Çalışmaları Enstitüsü Müdürü Da Zhigang “ABD aldığı kararla kendi ilan ettiği özgür ve açık ekonomi ilkesinden sapıyor, ABD müttefiklerinin işlerini hayal kırıklığına uğratıyor ve Japonya-ABD ilişkilerinde uyumsuz unsurlar yaratıyor." diye konuştu. Da Zhiaang Washington’ın uluslararası arenada söylemlerinin aksine müttefiklik değil bağımlılık ilişkisi kurmaya başladığı sözlerine ekledi.

Çin Dış İlişkiler Üniversitesi’nden profesör Li Haindong ise Global Times gazetesine verdiği demeçte Çin ve Japonya arasında başlayan yakınlaşmanın da Beyaz Saray’da endişeye neden olabileceğinin altını çizdi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi aralık ayında Japonya Dışişleri Bakanı Takeshi Iwaya’yla Beijing’de görüşmüş. Taraflar yüksek düzeyli toplantının ardından halklar arasındaki iletişimi güçlendirecek 10 maddelik liste üzerinde anlaşmıştı.