Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, CGTN Türk Özel programında Özgür Özbakır'ın konuğu oldu. Tüm yurtta uygulanan yaz saati uygulamasını değerlendiren Ulutaş, "Uygulamanın sadece elektrik şirketlerine faydası var" dedi.

Ulutaş'ın değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:

Kış saati uygulaması neden kaldırıldı?

2016 yılı sonuna kadar yılın farklı dönemlerinde yaz saati ve kış saati olarak iki farklı saat uygulaması kullanılıyordu. Bunun gerekçesi de gün ışığından faydalanmaktı. 2016 yılı kasım ayında o dönemin hükümeti sabit saat uygulamasına geçileceğini ve bunun yıl boyunca devam edeceğinin duyurusunu yaptı ve 7 yıldır da bu sistem uygulanıyor.

Buna gerekçe olarak da kamuoyuna detayları açıklanmayan İTÜ'den bir grup akademisyenin hazırladığı rapor dayanak alındı. Bu saat geçişlerinde enerji tasarrufu olmadığı, kamu yararı olmadığı gerekçe gösterilerek sabit saat uygulamasına geçildi.

Sabit saat uygulaması tasarruf sağladı mı?

Uygulamaya dayanak oluşturan rapor hala ortaya çıkmadı. Uygulamanın birinci yılında basına yansıyan değerlendirme raporunda bir tasarruf sağlandığı iddiası vardı. Ancak bu raporun detayları da kamuoyu ile paylaşılmadı. Bizim ilk yıl kendimizin yaptığı araştırmaya baktığımızda tasarruf bir yana yüzde 6.5 civarında enerji tüketimde artış olduğunu gördük. Bunun gerekçesini araştırdığımızda önce sanayi üretiminde bir artış var mı diye düşündük olmadığını gördük, ağır bir kış yaşanmadığı halde tasarruf bir yana bu uygulamanın elektrik tüketimini arttırıcı bir faktör olduğunu kamuoyuyla paylaştık.

Prof. Dr. Çolakoğlu: 'Güney Kore'de siyasi kriz derinleşecek' Prof. Dr. Çolakoğlu: 'Güney Kore'de siyasi kriz derinleşecek'
"Uygulamanın sadece elektrik şirketlerine faydası var"

Bu uygulama nedeniyle elektrik tüketiminde kısmi bir artış olduğu için toplumun hiçbir kesimine faydası olmazken sadece elektrik şirketlerine ve elektrik dağıtım şirketlerine bir katkısı olduğunu söyleyebiliriz.

"Türkiye için seçilen saat dilimi yanlış"

Seçilen saat dilimi 45. doğu meridyeni yani Iğdır'dan geçen Türkiye'nin en doğusundaki meridyen seçilmiş olduğu için ülkemizin büyük bir kısmı karanlıkta kalıyor. Toplumun büyük bir kesimi için güvenlik açısından kamu yararı açısından bu uygulamanın olumsuz etkileri olduğunu söyleyebiliriz.

Sabit saat uygulaması nasıl düzenlenmeli?

Türkiye açısından en doğru uygulama ya eski uygulamaya geri dönülmesi ya da daha uygun olan 30. doğu meridyeninin baz alınmasıdır. Veya Türkiye'nin ortasından geçen bir meridyenin baz alınması olmalıdır. Benim kişisel kanaatimi sorarsanız, enerji tüketimi açısından yaz saati kış saati geçişinin daha doğru bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin gerçekleri açısından daha doğru bir uygulama olacağını ve toplumun rahatlayacağını tahmin ediyorum.

https://youtu.be/DMZybfSKDqs