Biden ekibinin Asya mesaisi: Son kartlarını oynuyorlar Biden ekibinin Asya mesaisi: Son kartlarını oynuyorlar
Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz, "Turizmden dolayı istihdamda sıkıntı olmadı ama ara eleman sorunu var. Artık insan ithal etmemiz lazım. Sabah yüz kişi olsa işe alacağım. Beş milyon kişi gelse beş günde iş bulur. Yaşasın yeter... Bize mühendis lazım değil kalifiye eleman lazım değil. Rekabet edemiyoruz diyorlar ama çalışacak adam da yok. Kapasite yükseltemiyoruz. Bizim sektörde eleman talebi var. Biz de o kadar çok kalifiye adam var ki çalışacak adam yok. Ücretler bin doların altında değil. Bu işçinin eline geçen net tutar" dedi.

'Bu faizle kredi alınmaz'

Topuz, önceki akşam bir basın toplantısında sorularımızı yanıtladı. Bu faizlerle hiç kimsenin kredi kullanmadığını belirten Topuz, "Finansmana erişim aslında kolay ama bu faizle ödemek mümkün değil" ifadelerini kullandı.
Topuz, "Sektörümüzde genelde fabrika ve makine yatırımları öne çıkıyor. Endüstriyel mutfak sektöründeki tüm firmalar kapasitelerinin neredeyse yüzde 95'ini kullanıyor. Yani kimse fazladan bir siparişi karşılamaya uygun değil" yorumunu yaptı.

'En büyük sorun paslanmaz engeli'

Endüstriyel mutfak sektörünün en büyük problemi olarak paslanmaz çelikteki yüzde 12’lik vergiyi gösteren Bekir Topuz, “Bu yüzden diğer ülkelerle rekabet şansımız kalmıyor; verginin sıfırlanması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'de haddeleme yapan sadece bir firma yüzünden bu vergi uygulanıyor. 2013 yılından beri yüzde 10, dönem dönem yüzde 8 olan bu vergiler yüzünden ihracatımız geriliyor. Eğer ihracatta koyduğumuz hedeflere ulaşmak istiyorsak verginin sıfırlanması gerekiyor. Yüzde 12 eksi ile başlayan bir ticarette rekabet etmek mümkün değil. Verginin kalkması halinde ihracatımız belki 10 milyar doları bulabilir” diye konuştu.

'Avrupa fuarlarında durgunluk var'

Türkiye’de endüstriyel mutfak ürünleri tercihinde yerli kullanımın ağırlıkta olduğunu ifade eden TUSİD Başkanı Bekir Topuz, “Türkiye’ye neredeyse ithal bir ürün girmiyor. Otellerde de  Türki Cumhuriyetlerin hepsinde güçlüyüz. Dünyanın neresinde olursanız olun endüstriyel mutfak sektöründe Türkiye artık akla ilk gelen ülkelerin başında geliyor” ifadelerini kullandı.
TUSİD’in 385 üyesi olduğunu ve üyelerin neredeyse tamamının ihracat yaptığını belirten Topuz, uluslararası fuarların önemini şöyle anlattı:
“İtalya'da dünyanın en önemli pastacılık ekipmanlarının olduğu ve 21-25 Ocak tarihlerinde düzenlenen SİGEP’e milli katılım organizasyonuyla katıldık. Geçen yıl 5 firmayla katıldığımız fuara bu yıl, 10’u milli katılım olmak üzere 7 bireysel katılımcımızla yer aldık. Avrupa’daki mevcut ekonomik durum, fuarları da olumsuz etkiliyor. Yeni pazarlar yaratabilmek amacıyla bu fuara ağırlık vermeyi planlıyoruz.”