Özel Haberler

Latin Amerika’da rüzgâr Filistin’den yana

Latin Amerika siyasetinin en önemli gündem maddeleri arasında bugünlerde İsrail’in Gazze’ye dönük saldırıları var. Latin Amerika’da el Salvador gibi birkaç ülke dışında bölge ülkelerinin neredeyse tamamı İsrail’i kınarken, kayda değer bir kısmı adı somut adımlarla tepkisini gösterdi.

Latin Amerika genelinde yayın yapan Venezuela merkezli TeleSur’un Türkiye temsilcisi olan gazeteci Yunus Soner bölgede rüzgârın Filistin’den yana estiğini belirterek Kolombiya’nın en sert adımı attığını söyledi. Gazeteci Soner  “Bolivya sadece İsrail’i kınamakla kalmadı aynı zamanda tüm diplomatik ilişkileri kestiğini ilan etti. Üstelik Bolivya’da önümüzdeki sene seçimler olacak ve hükümete yakın adaylardan biri olan eski devlet başkanı Evo Morales, bu adımın önemli ancak yeterli olmadığını, Bolivya’nın İsrail’in işlediği suçlar nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurması gerektiğini söyledi.” dedi.

ABD VE İSRAİL’İN MÜTTEFİKLERİ POZİSYON DEĞİŞTİRDİ

Latin Amerika’daki ABD ve İsrail’e yakın ülkelerin dahi 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılar neticesinde politika değişikliğine gittiğinin altını çizerek şu bilgileri verdi:

“Şili de İsrail’den büyükelçisini çeken ülkeler arasında. Bu ilginç bir gelişme çünkü Şili hükümetinin başındaki isim olan Boric, ABD Başkanı Joe Biden’a yakın isimler arasında. Bu kararın alınmasında Şili içindeki Filistin cemaatinin etkili olduğunu belirtmek gerekli. Filistinli kökenli birçok isim Şili burjuvazisi içinde de güçlü şekilde temsil ediliyor. Bununla birlikte Kolombiya’dan önemli bir adım geldi. Elçisini İsrail’den çeken Kolombiya’nın lideri Gustovo Pedro çok sert bir açıklama yaptı ve sosyal medya hesabından İsrail’in eylemlerini bir soykırım olarak tanımladı. Kolombiya yıllar boyunca kıtada Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük müttefikiydi ve Birleşmiş Milletler çatısı altında İsrail lehine oy kullanırdı. Bu nedenle Kolombiya’dan böylesine bir adımın gelmesi önemli. Kolombiya’da yaşanan bu değişimin arkasında hükümet değişimi yer alıyor. Yeni lider sol kökenli ve eski bir gerilla. Bir başka ifadeyle Kolombiya’da uzun yıllardır hâkim olan oligarşinin dışından geliyor. Öte yandan Latin Amerika’nın bütün olarak temsili için Brezilya’nın konumundan bahsetmek gerekiyor. Zira Brezilya şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı. Aslında tam da bu nedenle Brezilya biraz daha dengeli bir tutum takınmaya çalışıyor. Brezilya şimdiye değin ateşkesin sağlanması için BM çatısı altında çeşitli teklifler sundu ancak bunlar ABD’nin vetosu ile karşılaştı. Bu gelişmelere paralel olarak Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın söyleminin sertleştiğini görüyoruz. Lula, Gazze’de yaşananları bir soykırım olarak nitelerken, kendisinin de başkanı olduğu İşçi Partisi benzer bir kararı kabul etmişti. Özetle Brezilya’nın tutumunun da arabuluculuk ve ateşkesten İsrail’i kınamaya evrildiğini söyleyebiliriz.”

Diğer özel haberler için tıklayınız.