CGTN Türk Dış Haberler Servisi
ABD Başkanı Donald Trump bütün dünyada ekonomik belirsizliğe yol açan yüksek gümrük vergi kararını savunmaya devam ediyor. Trump, Air Force uçağında gazetecilere yaptığı açıklamada yüksek gümrük vergilerinin özellikle Çin’i hedef aldığını gizlemeyerek Pekin yönetimi ile ticaret açığını azaltacak bir anlamaya bu yolla varabileceğini duyurdu. "Çin ile çok büyük bir ticaret açığı sorunumuz var. Çin, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerle yaşadığımız bu açığı çözmek istiyorum. Onlar da bu durumu düzeltmek zorunda kalacaklar.” diyen Donald Trump “Bu konuda konuşmak istiyorlarsa konuşmaya açığım. Aksi takdirde neden müzakereye oturayım?” diye ekledi.
ABD’nin ek olarak yüzde 34 gümrük vergisine aynı oranda misilleme ile yanıt veren Çin ise yaptığı açıklamada Washington yönetiminin hegemonyasını sürdürmek için Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarına aykırı şekilde hamleler yaptığına dikkat çekti.
“ABD’nin ittifak sistemi baskı altında”
Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Çin'in reform ve dışa açılma politikası sürdüreceği, kural, düzenleme yönetim ve standartlarını geliştirerek piyasa odaklı, hukuka dayalı ve uluslararası bir iş ortamını sağlayacağı vurgulandı. "Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük ikinci tüketici ürünleri pazarı olan Çin, uluslararası durum nasıl değişirse değişsin, kapılarını dış dünyaya daha fazla açacak." denildi.
ABD’nin başlattığı ticaret savaşının hedefinin ulaşamayacağını düşünen Batı basını ise Çin’in dünya sisteminde giderek daha fazla öne çıkacağı yorumunda bulunuyor. İngiltere merkezli Financial Times gazetesi konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Washington’ın müttefiklerini kendinden uzaklaştırdığı itiraf edilerek “Trump'ın karşılıklı çıkarlar yerine öngörülemez ve giderek hasmane bir hal alan eylemleri güven sarsıyor. ABD'nin ittifak sistemi büyük baskı altında. Hem Çin'in lehine” ifadelerini kullandı.
“Çin yeni bir düzene önderlik edebilir”
France Inter sitesi ise yayınladığı analizde “Bugünkü risk, Çin ve gelişmekte olan ekonomilerin ABD’den uzaklaşıp alternatif sistemler geliştirme baskısına girmesi. Teknoloji alanında bu zaten geldi gelecek. Dünya bu yolla daha iyi ve Amerika da ‘yeniden büyük’ olmaz. Yıkım her zaman işe yaramaz, bir kumardır” diye yazdı.
İtalya’nın, Avvenire gazetesi ise Çin’in kazançlı çıkabileceği öngörüsünde bulunarak şunları kaydetti:
“Pekin’in önünde, Avrupa’nınkine benzer bir alternatif açılmış durumda. Ya yeni ‘dünya düzensizliğine’ boyun eğecek ve kurallara uyacak ya da buna mukabil alacağı tedbirlerle karşı çıkacak. Artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz, ama Pekin korumacılığa direnme ve Çin’in çıkarlarına mutlaka uyacak türde bir küreselleşmeyi savunma niyetinde. Çin, ABD’nin siyasi ve askeri müttefikleri Japonya ve Güney Kore ile dahi serbest ticaret ilişkileri kurabiliyor.”