CGTN Türk Dış Haberler Servisi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’a çıkması ile birlikte hız verdiği ticaret savaşlarında bugüne dek en sert hamlesini yaptı. Trump dün imzaladığı kararname ile ABD’nin birçok ticaret ortağına yüzde 10 ile yüzde 50 arasında ek gümrük vergisi uygulama kararı aldı.

Wang Yi’den Rusya çıkarması: Dünya değiştikçe dayanışma artacak Wang Yi’den Rusya çıkarması: Dünya değiştikçe dayanışma artacak

Kararname uyarınca Avrupa Birliği'ne yüzde 20, Çin'e yüzde 34, Vietnam'a yüzde 46,, Japonya'ya yüzde 24, Hindistan'a yüzde 26, Güney Kore'ye yüzde 25, Tayland'a yüzde 36, Endonezya'ya yüzde 32, Malezya'ya yüzde 24, Kamboçya'ya yüzde 49, Güney Afrika'ya yüzde 30, Bangladeş'e yüzde 37 ve İsrail'e yüzde 17 tarife getirilmesi planlanıyor. Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan'ın aralarında olduğu bazı ülkeler için yüzde 10 gümrük vergisi uygulanması öngörülüyor. Açıklamada, sektörel tarifelerin açıklandığı çelik, alüminyum, otomobil, bakır, yarı iletkenler ve kereste gibi ürünlerle ABD'de bulunmayan enerji ve belirli minerallerin karşılıklı tarife düzenlemelerinden muaf olacağı bildirildi.

Economist dergisi: ABD tahtan çekildi

ABD Başkanı Donald Trump, gümrük vergisindeki artış kararını “Amerikan’nıın kurtuluş günü” olarak tanımlayarak “Ülkemiz ve vergi mükelleflerimiz 50 yılı aşkın süredir sömürülüyor ama artık buna izin verilmeyecek." dedi. Bugünün ABD tarihinin en önemli günlerinden biri olduğunu vurgulayan Trump, "Bu, bizim ekonomik bağımsızlık bildirgemizdir." diye konuştu. Trump, yabancı ticaret engellerini ortadan kaldıracaklarını belirterek, nihayetinde bunun yurt içinde daha fazla üretim, daha güçlü rekabet ve tüketiciler için daha düşük fiyatlar anlamına geleceğini öne sürdü.

ABD lideri yeni gümrük vergileri ile birlikte “Amerika’nın muhteşem” olacağını savunsa da uluslararası kamuoyu Washington yönetiminin serbest ticaretin savunuculuğundan vazgeçtiğinin altını çiziyor. Economist dergisi konuya ilişkin hazırladığı haberinde “"Trump'ın hamlesi, ABD'nin küresel ticaretin koruyuculuğundan çekildiğini doğruluyor. Bu rol ABD'nin açık pazar denetçisi olarak ortaya çıktığı 2. Dünya Savaşı'ndan sonra başlamış ve 1995'te DTÖ'nün kurulmasıyla zirveye ulaşmıştı" ifadesini kullandı.

Avrupa için tehdit değil fırsat

Almanya’nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel yazarı Ursula Weidenfeld de ABD’nin gümrük vergilerinin sanıldığının aksine tehdit değil fırsat olarak görülmesi gerektiğinin altını çizdi. Weidenfeld “Avrupa, AB içinde hizmet ticaretinin önündeki son engelleri de kaldırırsa, ekonomik çıktı 1,3 trilyon dolarlık bir artış gösterebilir. Eğer kıta önümüzdeki yıllarda, örneğin yeni ticaret anlaşmaları yoluyla doğacak fırsatları değerlendirirse, şu anda ABD'nin mantığına boyun eğdiğinden daha güçlü bir konuma gelebilir. Hisse senedi piyasaları aylardır bu beklentiyi yansıtıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Fransa’nın Le Monde gazetesi ise Avrupa Birliği’nin ABD ile diyalog kurmak için ek gümrük vergilerine misilleme yapmak zorunda olduğu mesajını şu satırlarla aktardı:

“Karşıt bir güç teşkil edebileceklerin hiçbiri Başkan’ı akla davet edemedi - ne Wall Street’teki çöküş ne de bu büyük saldırıdan aslında fayda sağlaması beklenen ABD’li patronların bariz endişeleri ona engel olabildi. Brüksel’de derhal sert yanıt verilmesini savunanlar ile baş iş bitiriciyle müzakere edilmesinden yana olanlar arasında tartışma var. Çözüm ise muhtemelen ikisinin arasında bir yerde: masaya oturmadan evvel güç dengesi kurabilmek için en başta teknoloji devlerini hedef alan bir dizi yaptırım."