CGTN Türk Dış Haberler Servisi

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in dışında tüm ülkelere uyguladığı ek gümrük vergilerini 90 gün süreyle askıya almasına karşın uluslararası ticaretin eskisi gibi olmayacağı gerçeğinden yola çıkan devletler yeni düzen arayışına devam ediyor. Washington’ın yönetiminin yüzde 145 ek gümrük tarifesi uyguladığı Çin ile Trump’ın dayatmalarına maruz kalan Avrupa ve  arasındaki yakınlaşma dikkat çekiyor.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, iki günlük ziyaret için ülkesinde bulunan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile yaptığı görüşmede taraflara ABD’nin dayatmacı ve hegemonik siyasetine karşı işbirliği çağrısında bulundu. Ticaret savaşlarının kazananı olmayacağı, dünyayı karşısına alanların günün sonunda kendisinin izole olacağını söyleyen Xi, "Çin ve AB, tek taraflı zorbalığa karşı birlikte direnmeli." dedi.

Elektrikli araç görüşmeleri başlayacak

İspanya Başbakanı Sanchez de ABD’nin gümrük vergilerinin Avrupa’yı yeni ortaklar ve pazarlar bulmaya yönlendireceğini söyledi. Sanchez hem AB’nin hem de Çin’in ilişkilerini yeni koşullar altında gözden geçirmek zorunda olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de hafta başında Çin Başbakanı Li Qiang ile yaptığı telefon görüşmesinde Çin-AB ilişkilerindeki istikrarın kritik önemde olduğunu belirtmişti. Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Ticaret Bakanı Wang Wentao’nun AB Komisyonunun Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic ile görüştüğü duyurulmuştu. Bakanlığın açıklamasında tarafların elektirikli araçların fiyatlandırılması görüşmelerine derhal başlaması konusunda anlaştığı aktarıldı. Piyasaya erişim konusunda müzakereleri başlatmaya hazır olduklarını vurgulayan taraflar, dış ticaret açığının azaltılmasına yönelik diyaloğun sürdürülmesini desteklediklerini bildirdi.

“Haksız korkulara gerek yok”

Çin ve Avrupa hattındaki yakınlaşmayı değerlendiren Avrupa Çalışmaları Enstitüsü’nden He Zhingao, ABD’deki mevcut yönetimin değer temelli dış politikayı terk etmesi, güvenlik algısını değiştirmesi ve zorba ticaret politikası nedeniyle tarafların daha güçlü işbirliğine yöneldiğine dikkati çekti.

Shanghai Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi Avrupa Birliği Çalışmaları Merkezi Müdürü Xin Hua da “Çin ve Avrupa arasında stratejik ve güvenlik düzeyinde doğrudan bir çıkar çatışması yoktur. Her ikisi de çok taraflılığın ve küresel yönetişimin savunucularıdır. Çin ve Avrupa arasındaki iş birliği artık daha fazla ağırlık taşıyor ve daha büyük bir değere sahip olacak.” yorumunda bulundu.

Batı medyası tartışıyor: Trump’ın vergileri Çin’i güçlendirecek mi? Batı medyası tartışıyor: Trump’ın vergileri Çin’i güçlendirecek mi?

Çin’in önde gelen gazetelerinden Global Times da konuya dair hazırlandığı yazıda ABD’nin Avrupa’yı Çin’i kuşatma politikasında kullanmak istediği uyarısında bulunarak şunları kaydetti:

“Hızla değişen durumun orasında Avrupa’nın sakin kalması ve Çin’e karşı yapıcı bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor. Tipik ABD söylemi, Çin’i hem ABD hem de Avrupa için bir tehdit olarak tasvir ediyor. ABD bu sayede kendi çıkarına hizmet ederken Avrupa’yı Çin karşıtlığında bir basamak olarak kullanıyor. ABD tüm dünyaya baskı uygularken Çin dair haksız korkular Avrupa’nın karşı karşıya olduğu engelleri aşmasına yardımcı olmayacak.”