Basın meslek örgütleri ve sendikalar 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle yayınladıkları mesajlarla gazetecilerin sorunlarına dikkat çektiler. Gazeteciliğin güvencesizlik ve işsizlik kıskacında olduğuna dikkat çeken kurumlar her üç gazeteciden birinin işsiz olduğunu ve çoğunluğun Basın-İş Yasası ile çalıştırılmadığına dikkat çektiler. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin açıklamasında “Medyanın yüzde 95’inin iktidar kontrolünde olduğu ülkemizde, her üç gazeteciden biri işsiz bırakılmış durumda. Gazetecilerin çoğunluğu Basın İş Yasası ile çalıştırılmıyor. Basın İş Yasası uygulanan birçok kurumda ise işten çıkarmalar söz konusu olduğunda gazetecilerin kıdem tazminatları ödenmiyor. Sendikalı olan gazetecilerin ise grev hakkı engelleniyor” ifadeleri yer aldı.

Bir kutlama olmaktan çıktı

Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan yapılan açıklamada ise şu görüşlere yer verildi:

“Bugün, Türkiye gazetecilik tarihi açısından gurur dolu bir gün. Gazeteciler, 1961 yılında bugün, kazanılmış haklarına göz diken patronları birlik ve mücadele ile terbiye etti. Bu zaferin ardından da 10 Ocak uzun yıllar “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlandı. Zaman içinde gazetecilerin maruz bırakıldığı saldırılar, özlük haklarında yaşanan erozyon nedeniyle bir kutlama olmaktan çıktı ve mücadele gününe dönüştü. Darbeler ve antidemokratik siyasi hesaplarla geçen süreçte editoryal bağımsızlığa dönük saldırılar artarak devam etti. Ekonomik ve sosyal haklar, neoliberal iktisat uygulamalarının gölgesinde günden güne eridi. Kolektif mücadele ve sendikal örgütlenme, bireycilik tuzağında zayıflatıldı. İşsizlik ve güvencesiz çalışma gazetecilerin en önemli sorunlarının başında gelir oldu. Resmi verilere göre gazetecilik mezunları, sosyal hizmetler ve sanat mezunlarının ardından en yüksek işsizlik yaşayan üçüncü kesim olmayı sürdürüyor.”

Gazetecilerin yüzde 40’ı asgari ücret altında

Gazeteciler Cemiyeti de Mesleki Memnuniyet Anketi’nin sonuçlarını açıkladı. Rapora göre; “Gazetecilerin yüzde 40’ı asgari ücret veya altında bir gelire sahipken, yüze 57’si yasal mesai sürelerinin üzerinde çalışıyor.”

Anıtkabir’e ziyaret

Gazeteciler Cemiyeti aynı zamanda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve Cemiyetin 78'inci kuruluş yıl dönümü sebebiyle Anıtkabir’i ziyaret edip çelenk bıraktı.  Cemiyetten yapılan paylaşımda “Yurtta ve dünyada barış hedefine bağlılığımızı ve gazetecilik onurunu yaşatmaya sözümüzü vurguladık” denildi.

9 Patron olayı

CGTN Türk Özel yayınında konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, 10 Ocak‘ın hikâyesini şu sözlerle aktardı:

"Basın tarihi Cumhuriyet kurulduğu günden beri, Osmanlı döneminde de hep mücadele tarihi. Ve bu mücadele hep o dönemin iktidarlarıyla verilen bir mücadele. 10 Ocak bizim gazetecilerin dayanışmasının ve emek mücadelesinin sembolü olan bir gün. 4 Ocak 1961 yılında gazetecilere önemli haklar sağlayan 212 sayılı basın iş kanunu yayınlanıyor. O ana kadar gerçek anlamda yeterli haklara sahip olmayan meslektaşlarımız açısından bu çok önemli bir adım. Fakat dönemin 9 patronu bu gelişmeyi olumsuz karşılıyorlar ve bu yasanın çıkmasını kabul etmeyeceklerini, uygulamayacaklarını ileri sürüyorlar ve gazeteleri 3 gün kapatıyorlar. Ama o dönem emek mücadelesi ve sendika konusundaki bakış açısı çok daha özgürlükçü, meslektaşlarımız daha özgür davranabilir durumdalar. O dönem İstanbul Gazeteciler Cemiyeti, İstanbul Gazeteciler Sendikası bir iç dayanışmayla 3 gün bir gazete yayınlıyorlar. Dönemim tüm önemli gazetecileri başta Abdi İpekçi olmak üzere hepsi bu yayın organında görev alıyor ve gazeteyi çıkarıyorlar. 9 patron bu olayın ardından geri adım atmak zorunda kalıyor. Meslektaşlarımız bu anlamlı direnişiyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak tanımlanıyor." TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş'in konuşmasının tamamını dinlemek için tıklayın

https://youtu.be/1HVhnB33d2c?feature=shared

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçlü Savunma Bakanları Toplantısı: Stratejik işbirliği derinleşiyor Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçlü Savunma Bakanları Toplantısı: Stratejik işbirliği derinleşiyor

ü