Yakup Aslan

JF-17 Blok III Azerbaycan semalarında

Çin-Pakistan ortak projesiyle üretilen JF-17 Blok III savaş uçaklarıyla ilgili yeni bir gelişme de dikkat çekiyor. Azerbaycan’ın Hava Kuvvetleri’ne daha önce satın alınan JF-17 Blok III savaş uçaklarının teslim edileceği açıklandı. Bu bağlamda, teslim edilecek JF-17 savaş uçağıyla birlikte ASELSAN üretimi ASELPOD’un da Azerbaycan envanterine dahil edilmesi bekleniyor.

Savunma sanayisinde millileşme atılımlarıyla dikkat çeken Türkiye, 5. nesil savaş uçağı “Kaan” projesinde hızla ilerlerken, ihtiyaç duyduğu hava araçları için alternatif arayışına gidebilir mi? Çin üretimi J-10C, ABD üretimi olan F-16 veya F-35’e alternatif olabilir mi? Konuyu CGTN Türk’e değerlendiren Emekli Hava Kurmay Albay İhsan Sefa, J-10C’nin F-16'nın Blok 70 konfigürasyonuna muadil olduğunu vurgulayarak, Mısır’ın hamlesinin Türkiye’nin S-400 kararı gibi siyasi ve stratejik bir adım olduğuna dikkat çekti.

“J-10C, F-16'nın blok 70 konfigürasyonuna muadil”

Emekli Hava Kurmay Albay İhsan Sefa, J-10C'nin F-35 ile kıyaslanamayacağını, muadilinin F-16 Blok 70 olduğunu belirtti. Mısır’ın Amerikan silah sistemlerinden uzaklaşmaya çalıştığını ve bu durumun stratejik bir dönüşüm olduğunu ifade etti. Sefa, "J-10C, F-16 Blok 70 konfigürasyonuna denk bir uçaktır. F-16’ya kıyasla radar üstünlüğü olsa da bazı alanlarda zayıf kalıyor. Bu nedenle, J-10C 4.5 nesil bir uçak olarak değerlendirilebilir" dedi. Sefa, F-16 Blok 30’ların bu uçaklarla kıyaslanamayacağını, Blok 70’lerin ise J-10C’den daha üstün olduğunu kaydetti.

Astor, Çinli iş ortağı ile enerji depolama üzerine çalışıyor Astor, Çinli iş ortağı ile enerji depolama üzerine çalışıyor

“Mısır’ın hamlesi stratejik”

Sefa, Mısır’ın Çin yapımı uçakları tercih etmesinin Amerikan silah sistemlerinden uzaklaşma anlamına geldiğini vurgularken, Mısır’ın Türkiye ile iş birliği yaparak Kaan projesine katkı sunabileceğini belirtti. Kaan savaş uçağının, F-35’e göre çok sayıda üstün tarafı olduğunu ifade eden Sefa, "F-35’in tek motoru var, ancak Kaan’da iki motor bulunuyor ve bu motorlar 20 bin libre itiş gücüne sahip olacak" dedi.

“Motorda Çin ve Rus ortaklığı Kaan’ı hızlandırır”

Motor geliştirme çalışmalarına da değinen Sefa, Türkiye’nin şu anda 10 bin  libre itiş gücündeki motorların testlerini başarıyla tamamladığını, ancak Kaan için gereken 20 bin libre motorların henüz üretilemediğini söyledi. Bu konuda Çin veya Rusya ile iş birliği yapılabileceğini belirten Sefa, Türkiye’nin motor üretimi konusunda 2030’lu yıllara kadar önemli adımlar atmayı planladığını ifade etti.