Özel Haberler

Biden ve Zelenski: İçeride ve dışarıda sıkıştılar

Ukrayna krizi üçüncü yılına yaklaşırken ülkenin lideri Zelenski artık Batı başkentlerinde alkışlarla değil soru işaretleri ile karşılanıyor. Zelenski’nin içeride siyasi rakipleri artarken yurt dışından ise gelen bütçe sürdürülebilir olmaktan uzaklaşıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski bu yıl Washington’a üçüncü ziyaretini düzenleyerek temaslarda bulundu. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senato ve Temsilciler Meclisi yetkilileri ile buluşan Zelenski daha sonra ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile bir araya geldi.

Biden ve Zelenski yaptıkları ikili görüşmenin ardından kameralar karşısına geçen ikilinin gündeminde Ukrayna’ya verilecek destek bulunuyordu. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna için ayrılan bütçenin sonuna geldiklerini belirterek “Ek finansman sağlanmadığı takdirde, Ukrayna'nın acil operasyonel taleplerine yanıt vermesine yardımcı olma kabiliyetimizin hızla sonuna geliyoruz.” itirafında bulundu. Biden Ukrayna için 200 milyon silah ve askeri yardım kararını onaylayarak Kongre’ye gönderdiğini belirtirken, Ukrayna lideri Zelenski de verilen destek için teşekkür etti. Zelenski Ukraynalı askerler sayesinde diğer Avrupalı devletlerin de Rusya’ya karşı güvenliğinin sağlandığını iddia etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna için milyon dolarları bulan imzalar atsa da kararının hayata geçmesi için ABD Kongresi’nin üst kanadı olan Senato’dan onay alması gerekiyor. Senato ise aralık ayındaki 110 milyar dolarlık acil yardım tasarısını 51’e karşı 49 oyla reddetmişti. Cumhuriyetçi senatörler yarım tasarısını reddetme gerekçeleri olarak ülkenin Meksika sınırındaki güvenlik açığını işaret ediyor. Senatörlere göre öncelikli bütçe ülkenin Meksika sınırındaki önlemlere ayrılmalı. CGTN’e konuşan gazeteci yazar Mehmet Ali Güller “Bütçe konusu her ne kadar iç mesele olarak ele alınsa da aynı zamanda Amerikan dış politikasını etkileyen bir faktör olarak önümüzde duruyor.” değerlendirmesinde bulundu. BIDEN’IN BAŞI OĞLU İLE BELADA

ABD Başkanı Joe Biden, Zelenski ile toplantısında 200 milyon dolarlık yeni yardım tasarısının reddedilmesi halinde siyasilerin Rusya tarafına düşeceğini iddia ederek “Eğer Rus propagandacılar tarafından kutlanıyorsanız, ne yaptığınızı yeniden düşünmenin zamanı gelmiş olabilir" dedi.

Demokratların çoğunlukta olduğu Senato’dan Ukrayna’ya bu kez yardım kararının çıkması sürpriz olmasa da Cumhuriyetçilerin seçimler öncesinde Biden’ı sıkıştırmaya devam edeceği görülüyor. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, oğlu Hunter Biden'a iş ilişkilerinde avantaj sağladığı iddia edilen ABD Başkanı Joe Biden'a yönelik azil soruşturmasının açılmasına resmen onay vermesi son örnek olarak kayıtlara geçti.

ALKIŞIN SESİ GİDEREK KISILIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Biden’dan daha ağır bir sınav verdiğine ise şüphe yok. “Zelenski neden Washington’a gitmişti?” diye soran gazeteci yazar Güller şöyle devam ediyor:

“Zelenski neden Washington’a gitti? Zelenski’nin esas amacı Amerika’nın, Senatörlerin sürekli desteğini alabilecek bir durum yaratmaktı. Bilindiği gibi 2 yıldır Zelenski parlamentolara şov eşliğinde çıkıyor. Bu kez ABD’de böyle bir şov yaşanmadı. Geçmişte kahraman denilen, ayakta alkışlanan Zelenski soğuk karşılandı. Hatta yer yer kimi ABD’li senatörler Zelenski’ye ağır hakaretlerde de bulundular. Bir Amerikalı gazetecinin Ukrayna’da tutuklanmasından dolayı ‘Hem bizden para istiyor ama bizim Amerikalı yurttaşımızı hapse attı” mesajı verildi. “

ABD’Lİ YETKİLİLERDEN İTİRAF: GERÇEKÇİ DEĞİL

Washington’da aradığı desteği bulamayan Zelenski için saha da işler istediği gibi gitmiyor. Mayıs ayında Ukrayna’nın Rus ordusuna karşı saldırı başlattığı saldırının sonuçsuz kalması Batı başkentlerinde “savaş yorgunluğu” semptomlarının artmasına neden oldu. “Ukrayna meselesi ABD ve Batı açısından tıkanmış durumda. Sadece ABD içinde değil diğer Batılı ülkeler de ne zamana kadar Ukrayna’ya destek vereceğini sorguluyor” diyen Güller için Zelenski’ye nihayetinde müzakere masası yolu gösterilecek. Güller herhangi bir müzakere masasında ne Kırım’ın ne de Donbass’ın statüsünün gündeme gelmeyeceğini savunuyor.

ABD’li askeri yetkililer ise basına verdikleri demeçlerde Ukrayna’ya destek vermek istediklerini ancak bunun yeni bir yolunun bulunulması gerektiğinde hemfikir. ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’a adının gizli kalması kaydıyla konuşan yetkililer bu “yeni yol” hakkında bilgi vermeseler de "milyonlarca top mermisi" gibi gerçekçi olmayan beklentilere sahip olduğunun altını çiziyor.

Öte yandan Zelenski’yi içeride de zor günlerin beklediği artık bir sır değil. Güller önümüzdeki yıl yapılması öngörülen Ukrayna seçimlerindeki “aday bolluğuna” dikkat çekerek “Zelenski Ukrayna içinde de mücadele etmek zorunda. Ukrayna seçimlerinde Genekurmay başkanı dahil liderlik için 6 isim konuşuluyor. Bu isimlerden birinin batı tarafından desteklenebileceği yönünde bir takım değerlendirmeler var. Zelenski aslında siyaseten de bitmiş görünüyor.” tespitinde bulunuyor.

Güller gelecek açısından krizin büyük oranda nasıl neticeleneceğinin ortaya çıktığını savunarak şu soru yönetiyor:

“Asıl soru şu: Geriye nasıl bir Ukrayna kalacak?”