Özel Haberler

Pakistanlı gazeteci CGTN Türk'e anlattı: Ülkedeki Çinlilere saldırılar ne anlama geliyor?

Pakistanlı gazeteci/yazar Naveed Aman Khan, CGTN Türk'e özel açıklamalarda bulundu. Pakistan’da 15-16 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) konferansı öncesinde Çin vatandaşlarına yönelik intihar saldırısının arkasında Hindistan, Amerika ve İsrail'in olduğunu öne sürdü.

CGTN Türk Haber Merkezi

Pakistanlı gazeteci/yazar Naveed Aman Khan, CGTN Türk'e yaptığı özel açıklamalarda, Pakistan'da gerçekleşen son intihar saldırısının arkasında hangi güçlerin olduğunu değerlendirdi. Khan, bu saldırının Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) Pakistan'da düzenlenecek konferansını sabote etmeye yönelik bir girişim olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Belucistan Kurtuluş Ordusu ve Saldırının Arkasındaki Güçler

"Bu intihar saldırısının arkasında Belucistan Kurtuluş Ordusu var. Bu ordu, Pakistan'ın İran ve Afganistan’a komşu olan Belucistan eyaletinde faaliyet gösteren ayrılıkçı bir harekettir," diyen Khan, Belucistan Kurtuluş Ordusu’nun Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projelerinde çalışan Çinli mühendisleri ve teknisyenleri hedef aldığını vurguladı.

Khan, bu saldırıların arkasındaki güçlere dikkat çekerek, "Hindistan, Amerika ve İsrail bu saldırıları destekliyor. Hindistan’ın istihbarat servisi, İsrail’in Mossad’ı ve Amerika’nın CIA’i, Belucistan’daki ayrılıkçı hareketleri yönlendiriyor," ifadelerini kullandı.

CPEC ve Hindistan-ABD-İsrail Üçgeni

Khan, Hindistan, Amerika ve İsrail’in CPEC projesine neden karşı olduklarını da şu sözlerle açıkladı: "Hindistan, Amerika ve İsrail, Pakistan ve Çin'in ekonomik başarılarına karşıdır. Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru, bu başarıların temelinde yatıyor."

Bu güçlerin, Pakistan'daki Çinli yetkililere yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini ifade eden Khan, geçmişte de benzer saldırıların Konfüçyüs Enstitüsü ve Karachi Çin Konsolosluğu gibi noktalarda yaşandığını hatırlattı. Khan, bu saldırıların ŞİÖ konferansını sabote etmeye yönelik bir mesaj taşıdığını belirtti.

CPEC'in Geleceği

Khan, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun bölgede her iki ülkenin ekonomik çıkarlarını güçlendirdiğini belirterek, "Bu koridor, malların Afrika, Orta Doğu ve Avrupa’ya ulaşmasını sağlayacak. Amerika, Hindistan ve İsrail, bu koridorun başarısından rahatsız," dedi. Çin ve Pakistan’ın, tüm dünya ülkelerini bu projeye katılmaya davet ettiğini de vurgulayan Khan, "CPEC, hiçbir ülkeye karşı değil, aksine herkesin faydalanabileceği bir proje," ifadelerini kullandı.

G20 Koridoru ve Son Gelişmeler

Geçen yıl Hindistan'da düzenlenen G20 konferansında duyurulan yeni koridora da değinen Khan, "Hindistan’dan İsrail’e, Avrupa’ya uzanan bu koridor, CPEC’e alternatif olarak duyuruldu. Ancak Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru, diğer koridorlarla rekabet etmiyor," dedi.

Khan, İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmaların da G20’de duyurulan bu koridorun bir parçası olduğuna dikkat çekti. "Bu savaş, G20 konferansında duyurulan koridoru mümkün kılmak için başlatılmıştır," ifadelerini kullanan Khan, CPEC’in başarıya ulaşmasının Amerika, Hindistan ve İsrail’i rahatsız ettiğini vurguladı.