"Batı ideolojiye değil, çıkarına bakar" "Batı ideolojiye değil, çıkarına bakar"
Kehanet kemikleri, MÖ 1600-1046 yıllarında antik Çin'deki Shang Hanedanlığı tarafından kullanılan, öküz kemiği veya kaplumbağa kabuğu parçalarıydı. Kemikler, rehberlik veya soruların yanıtları için doğaüstü alemin araştırıldığı bir ritüel olan kehanet için kullanıldı. Aranan rehberlik ve cevaplar geleceğe dair içgörü, durum veya olayların nedenleri, tarım, hava durumu, askeri kararlar, sağlık ve refah veya belki de bir tanrının veya tanrıların iradesini öğrenmekle ilgili olabilir. Kehanet kemikleri, eski Çin uygarlığının en eski eserlerinden bazılarını temsil eder ve bilinen en eski Çince yazıtlardan bazılarını içerir.

Bilim insanları, kehanet kemiklerinin Shang Hanedanlığı zamanında başladığına daha sonra Zhou Hanedanlığı’nda kullanılmaya devam edildiğine inanıyor. Shang Hanedanlığı’nın başkenti Yin şehri bölgesinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları, Çin’deki kehanet kemiklerinin başlıca kaynağı olmuştur. Bugüne kadar 150 binden fazla kehanet kemiği keşfedildi.

Kehanet kemikleri, Çin dilinin gelişimine dair değerli bilgiler sağlıyor. Bugüne kadar, 4 bin 600'den fazla dil karakteri tanımlanmış ve bin 300'den fazlası yorumlanmıştır. Bilim insanları, kehanet kemiği yazısının, modern Çin dilinde önemli sayıda eski karakterin yer aldığı, bilinen en eski Çince yazı dili sistemlerinden biri olduğunu belirlediler.

Kehanet kemikleri nasıl kullanılıyordu?

Çeşitli hayvanlardan elde edilen leğen kemiği, kürek kemiği ya da uyluk kemiği gibi kemikler ısıtılarak üzerinde çatlaklar oluşması sağlanır. Oluşan çatlaklar şekillere ya da harflere benzetilerek yorumlanır. Bu kehanette en çok kullanılan hayvan kaplumbağadır. Çünkü Çin inanışına göre kaplumbağalar ölümsüzlüğü ve bilgeliği temsil eder. Kaplumbağalar, bilginin vücut bulmuş hali olarak kabul edilir. Diğer kemiklere uygulanan ritüel kaplumbağalarda kabuğa uygulanır ve çıkan şekiller imparator başta olmak üzere ülkenin kaderini belirler.

UNESCO 2017 yılında, Çin kehanet kemiği yazıtlarının ‘Dünya Belleği Kayıtları Mirası’na dahil edildiğini duyurdu.

Zülal Çelik ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ