CGTN Türk Dış Haberler Servisi
ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın Danimarka’ya bağlı özerk Grönland ile Panama Kanalı’na göz dikmesi, Kanada’yı eyalet olarak tanımlaması ve Meksika Körfezi’nin adını “Amerikan Körfezi” olarak değiştirme çabası Avrupa başkentlerinde rahatsızlığa neden oldu. Avrupalı siyasetçiler Trump’ın 20 Ocak’ta Beyaz Saray’a çıkmasıyla oluşacak tabloyu beklerken, basında toprak talepleri yeni emperyalizm tartışmaları başladı.
Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Zeit Online, Rusya’nın Ukrayna krizi sonrasında topraklarını genişlettiğini savunarak benzer bir eğilimin şimdi Trump tarafından temsil edildiğinin altını çizdi. “Yeni bir küresek emperyalizm dönemine girilebilir” öngörüsünde bulunan gazete “Koşullar farklı olsa da Avrupalı süper güçlerin dünya genelinde daha fazla toprak için yarıştığı ve yabancı kıtaları sömürgeleştirdiği 19. yüzyıla benzer bir dönem.” İfadesini kullandı.
“Hayırlı görünmeyen alametler”
Eurotpic’in aktardığına göre; Macaristan’ın Népszava, gazetesi de Trump'ın Grönland ve Panama Kanalı'nı ele geçirmekle ilgili açıklamalarının “hayırlı görmeyen” basın organları arasına adını yazdırdı. Gazete “En büyük tehlike, çılgın fikirlerin kamusal söylemin doğal bir parçası haline gelmesi. Nefret duyguları neredeyse fark edilmeden yayılıyor; zafer kazanma ve başkalarını yenme düşüncesi geniş kitleler için cazip hale gelebiliyor. ABD'li siyasetçiler Trump'ın açıklamalarını reddedeceğine, pek çok Cumhuriyetçi 'barış yanlısı başkanın' militarist önerisine daha iyi iltifatta bulunma yarışına girmiş durumda. Oysa tarihten öğrendiğimiz kadarıyla bu yolun sonu hayra çıkmıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Fransız basını ise ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın sadece toprakları genişletmekle değil aynı zamanda Meksika Kanalı’nın adını da değiştirmekle ilgilendiğini anımsattı. Le Monde gazetesi Trump’a en yakın isimlerden Amerikalı milyarder Elon Musk’ın bu politikanın enformasyon ayağını yönettiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:
“Donald Trump’ın toprak iddialarına paralel olarak, müttefiki Elon Musk’tan da başta Wikipedia gelmek üzere seçilmiş Başkan’ın hedeflerine bilgi ve paylaşımlı bilgi alanlarında engel çıkarabilecek işbirliği temelli platformlara yönelik saldırıların gelmesi kimsenin dikkatinden kaçmamıştır. Dolayısıyla, sonuçları öngörülemeyen bu kapsamlı emperyalist projenin ön saflarında toponimi [yer adları bilimi] yer alıyor ve ciddiye alınırsa önemli bir uyarı sinyali olabilir.”