FİLİZ ATICI

E. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin: “PYD’ye operasyonu ABD durdurdu" E. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin: “PYD’ye operasyonu ABD durdurdu"

Suriye’de Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ve yönetimi HTŞ’nin devralmasından sonra yeni dönem konuşulmaya, tartışılmaya devam ediyor. Suriye’de istikrarı sağlamak iddiasıyla yola çıkan HTŞ’nin hem kendi bünyesinde farklı cihatçı gruplar barındırması, hem de Suriye’de farklı etnik ve mezhepsel toplumlar bulunması ülkede istikrarın sağlanması noktasında ciddi soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Peki Suriye’yi nasıl bir süreç bekliyor? Ülke bir federasyona doğru mu gidiyor? Suriye’deki gelişmeler başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerini nasıl etkiliyor? Tüm bu başlıkları gazeteci-yazar Faik Bulut CGTN Türk’e değerlendirdi.

HTŞ SURİYE’DE İSTİKRARI SAĞLAYAMAZ

Suriye’de yönetimi ele geçiren HTŞ’nin bünyesinde 18 cihatçı örgüt olduğunu söyleyen Faik Bulut, tüm bu grupların kendi ajandası olması dolayısıyla ülkede istikrarın sağlanmasının zor olduğunu söyledi:

“Suriye’de birbirinden daha radikal onlarca örgütten bahsedebiliriz. Özbekistan İslam Partisi, Türkistan İslam Partisi, Çeçenistan gibi farklı 60 ülkeden gelmiş olan hem HTŞ bünyesinde hem de SMO bünyesinde bulunan cihatçılar var. Toplamda 50 bin cihatçıdan söz ediyoruz. Bir yandan da ülkede bu cihatçı örgütler tarafından mağdur edilen etnik ve dini topluluklar var. Aleviler, Kürtler, Dürziler gibi. Herkese eşit mesafede olacağız, birliği sağlayacağız diyen HTŞ’nin bünyesindeki farklı grupların bu halklara zulüm yaptığını duyuyoruz”

BATI İDEOLOJİYE BAKMAZ, KENDİ ÇIKARINI DÜŞÜNÜR

Batı ülkelerinin HTŞ yönetimiyle ılımlı ilişkiler kurmasına değinen Faik Bulut, Batı’nın HTŞ’nin değiştiği, ılımlı bir politika yürüteceği, Suriye’de birliği sağlayacağı yönünde propaganda yaptığını belirterek “Batı, örgütün ideolojisine bakmaz, kendi çıkarına bakar” diye konuştu.

“Batılı ülkeler, birisinin ideolojisi şu olmuş, bu olmuş önemsemez. Kendi işini yürütüyorsa, o bölgede sömürüsüne, hegemonyasına, ayak basmasına, ekonomik açıdan faaliyet göstermesine göz yumuyorsa, şeriatmış değilmiş, beni ilgilendirmez diyor”

SDG – HTŞ BULUŞMASI

SDG (Suriye Demokratik Güçleri)’nin Suriye’de ayrı bir yapılanma istemediğini belirten Bulut, SDG komutanı Mazlum Abdi ile HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani  buluşmasına ilişkin kulis bilgilerini de paylaştı.

Bulut, “Mazlum Abdi o görüşmede Kürtlerin taleplerini dile getirmiş. Fakat orada Colani herhangi bir renk vermemiş. Sadece federal sistemin Suriye'ye uygun olmadığını söylemiş. Belki olsa olsa genişletilmiş bir yerel yönetim, bir kültürel yönetim. Kürtlerin istediği şey de bu” ifadelerini kullandı.

SURİYE’Yİ VE BÖLGEYİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Suriye’de gelecek dönemde bir istikrar beklemediğini vurgulayan Faik Bulut, “Gelecekte, en azından yakın gelecekte bir istikrar görmüyorum. Yeniden çatışmalar göreceğiz. Hem dinsel, mezhepsel çatışmalar hem de HTŞ’nin kendi içinde çatışmalara tanık olacağız. Ciddi çatışmalar olacağını düşünüyorum. Başta Suudi Arabistan, Mısır olmak üzere bölge ülkeleri de kontrolü, denetimi kendi eline almak için ilişkileri sürdürüyor. Yani bölgede denklemler yeniden kurulacak. Bu denklemler de kardeş kardeş kurulmuyor. Biraz kanlı kuruluyor”