Kübra Karasu/Aslı Ağırdil

Çinli otomotiv firması BYD'nin yatırımıyla Manisa'da önemli bir değişim süreci başlıyor. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, şehirde görev yapacak Çinli çalışanlar için hazırlanan "Çin Mahallesi" projesinin tüm detaylarını ve merak edilenleri CGTN Türk'e açıkladı.

Başkan Zeyrek, Türk ve Çinli vatandaşların birlikte yaşayabileceği, kültürel etkileşimin yoğun olacağı bu mahallede, Çinli çalışanların sosyal ihtiyaçlarına yönelik restoranlar, eğlence mekanları ve barınma alanlarının oluşturulacağını belirtti. 

"2026'nın ikinci yarısında ilk araçlar üretimden çıkacak"

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Manisa'da kurulacak BYD fabrikasının yapım sürecine dair önemli tarihler verdi:

"Şu anda BYD fabrikası projeleri ruhsat aşamasında, ancak yan yolların açılması ve buraya gelen dere ıslahının çalışmaları başlatıldı. Biz de Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bir kavşak düzenlemesi projelendirdik ve kavşak düzenlemesine önümüzdeki günlerde başlayacağız. Fabrikanın yapımına 2025'in ilk aylarında başlanması bekleniyor. Firmanın bize anlattığına göre, fabrikanın yapım süreci yaklaşık 13 ay sürecek ve 2026'nın ikinci yarısında ilk araçlar üretimden çıkacak. Biz de tasarım aşamasındaki 15 bin metrekarelik alanı 12 ay içinde hayata geçirebiliriz. Çinli çalışanlar burada çalışmaya başladığında, Çin Mahallesi de hazır olacak. BYD firması, Manisa'ya 2 bin 500 Çinli çalışan gönderecek. Ancak, bu sayı 2 bin mi olur 3 bin mi olur bunu zamanla göreceğiz. Onların yemek alışkanlıklarını, kullandıkları markaları ve süpermarketleri araştırıyoruz. Bu konuda ciddi danışmanlık hizmetleri alıyoruz." 

Ekran Görüntüsü 2024 12 27 142052

"Manisa, bambaşka bir kültür ve anlayışla kucaklaşacak"

Manisa'nın BYD fabrikasıyla birlikte yeni bir kültürel anlayışa kavuşacağını belirten Ferdi Zeyrek, belediyenin, hem fabrikanın inşaa sürecinde hem de çalışanların sosyal yaşamlarını destekleyecek projeler üzerinde çalıştığını ifade etti:

"Biz, hem yapım aşaması hem de burada çalışacak kişilerin barınma ve sosyal hayatları için bize gelen talepleri karşılamaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca, buraya gelecek olan Çinli vatandaşların, şehirde yaşayanlarla aynı kültürel ortamda buluşması, ortak paydalar oluşturulması ve bu kişilerin yemek, eğlence ve barınma alanları gibi ihtiyaçlarını karşılamak adına projeler geliştiriyoruz. BYD firmasının Manisa'ya gelmesi gerçekten çok önemli bir adım. Çünkü sadece BYD değil, yan sanayileriyle birlikte Manisa, bambaşka bir kültür ve anlayışla kucaklaşacak. Manisa'nın şöyle bir geçmişi var: Organize Sanayi Bölgesi'nde şu anda 601 fabrika bulunuyor. Bu fabrikalardan kazanılan paranın maalesef çoğu Manisa'da kalmıyor ve çevre illerde harcandığını biliyoruz. Artık bunu sona erdirmek istiyoruz. Buradaki fabrikalar ve BYD'nin çalışanlarının paralarının Manisa'da harcanmasını sağlayacak sosyal ve barınma imkanları oluşturma konusunda çalışmalar yapıyoruz."

"Çinli çalışanlar, burada yabancılık çekmeyecek"

Başkan Zeyrek, Çin Mahallesi'nin tamamen entegre bir yaşam alanı olacağını vurgulayarak, bu bölgenin yalnızca Çinli çalışanlar için değil, tüm Manisalılar için bir sosyal merkez haline geleceğini belirtti:

"Tecrit edilmiş bir mahalle olmayacak. Burada çalışacak olan Çinli çalışanlar ile Manisa'da yaşayan Türk vatandaşlarının ortaklaşa kullanabileceği bir alan olacak. Çin Mahallesi'nin yanında dünya mutfakları, eğlence mekanları ve barınma alanları da oluşturulacak. BYD firmasıyla yaptığımız görüşmelerde, Manisa'ya 2 bin 500 Çinli vatandaş geleceği söylendi. Bu 2 bin 500 kişinin yemek, eğlence ve sosyal hayat gibi ihtiyaçlarını karşılayacak bir alan olacak. Biz buna Çin Mahallesi diyoruz. Bu alan tecrit edilmiş, kendi başına bırakılmış bir yer olmayacak; şehrin ortasında olup, şehirde yaşayan herkesin orayı ziyaret edip birlikte yemek yiyip eğlenebileceği bir alan olacak. Çinli çalışanlar, burada yabancılık çekmeyecek, Çin'de yaşadıkları hayata benzer bir yaşam alanı bulacaklar."

Ekran Görüntüsü 2024 12 27 152708

"Biz tüm hazırlıklarımızı yaptık ve diğer firmaları da yatırım yapmaya davet ediyoruz"

Zeyrek, BYD'nin Manisa'ya yaptığı yatırımın ardından, üç farklı Çin firmasının daha yatırım yapmayı düşündüğünü ve bölgedeki Çin yatırımlarının hızla artacağına inandığını ifade etti: 

"BYD'den sonra şu anda bizimle temasa geçen üç Çin firması, bizden alan talep ediyor ve bu alanlarda nasıl bir imar uygulaması yapılması gerektiği hakkında bilgi almak istiyorlar. Ayrıca, Hindistan'dan bir firma da Manisa'ya büyük bir yatırım yapmayı planlıyor. Manisa, lojistik açısından Avrupa'ya açılan önemli bir kapıdır. Hem Alsancak Limanı, hem Çandarlı, hem de Aliağa gibi Türkiye'nin Avrupa'ya çıkan çıkış kapıları burada bulunuyor. Kara yolu, deniz yolu ve demir yoluyla ulaşımın kolay olduğu bir merkezdir. Bu nedenle BYD firması, Manisa'nın lojistik avantajını gördüğü için buraya yatırım yapmayı tercih etmiştir. BYD'nin gelmesiyle birlikte, Manisa'ya daha fazla yatırım yapılacağına eminim. Biz tüm hazırlıklarımızı yaptık ve diğer firmaları da Manisa'ya yatırım yapmaya davet ediyoruz."

Çin’de 2024’ün 10 önemli olayı Çin’de 2024’ün 10 önemli olayı

Ekran Görüntüsü 2024 12 27 142457