CGTN Türk Dış Haberler Servisi
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanı Scott Bessent, Çin ürünlerine yüzde 145’lik ek gümrük vergisinin sürdürülemez olduğunu itiraf etti. Bessent, ABD’nin Bloomberg kanalına verdiği röportajda “Çin'e uygulanan gümrük vergileri büyük rakamlar, kimse bunların sürdürülebilir olduğunu düşünmüyor ve kalmasını istemiyor.” diye konuştu.
ABD ve Çin’in ticarette köprüleri atmak zorunda olmadığını ancak bunun bir tehlike olarak ortaya çıktığını belirten Hazine Bakanı Bessent, riskleri azaltmak için iki başkent arasında diyaloğa ihtiyaç duyurduğunu vurguladı.
Çin’in diğer ülkelerin aksine ABD Başkanı Donald Trump’a pazarlık yapmak için ulaşmadığını söyleyen Bessent, buna karşın Washington ve Pekin arasında bir uzlaşının mümkün olduğunu vurguladı. Bessent röportajında ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping arasında iyi bir ilişki olduğunu öne sürdü.
“Amerikalılar acı çekecek”
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in Çin’e karşı ek gümrük vergilerinin sürdürülemez olduğu itirafına Batı basınında çıkan makaleler eşlik ediyor. Financial Times gazetesi yazarlarından Gideon Rachman salı günü kaleme aldığı makalesinde vergilerin günün sonunda ABD’li tüketicilere yansıyacağını belirtti.
“ABD, Çin’e bağış yapmak için bu ülkeden mal almıyor. Tüketiciler Çin ürünlerini istedikleri için alıyorlar. Eğer bu ürünler giderek daha pahalı hale gelirse ya da raflardan tamamen çıkarılırsa Amerikalılar acı çekecek. Amerika’da satılan iPhone telefonların yüzde 80’i Çin’den geliyor. Bu telefonların fiyatları ikiye katlanırsa ABD’liler yüksek sesle şikayetlerini seslendirecektir.” ifadesini kullandı. Trump’ın ülkelere ek gümrük tarifelerini duyurduğu günü “Kurtuluş günü” olarak adlandırdığını anımsatan Gideon Rachman “Bunun anlamı cep telefonlarından kurtuluş olmamalıydı” diye ekledi.
ABD, F-35’lerde bile Çin’e muhtaç
Financial Times yazarı makalesinin devamında ABD’nin Çin’e uyguladığı ek gümrük vergilerinin meydana getireceği tabloya dair şunları kaydetti:
“Trump’ın bu yazın sıcak geçmemesini umut etmek zorunda çünkü Amerika’daki vantilatörlerin dörtte üçünün yanı sıra dünyadaki havalandırma sistemlerinin yüzde 80’i Çin’de üretiliyor. Beyaz Saray ticaret savaşının Noel’den önce bitmesini isteyecektir çünkü Amerika’daki oyuncakların ve bisikletlerin de yüzde 75’i Çin’den gelmekte. Bunların hepsi ABD’de üretildin diyebilir miyiz? Belki diyebilirsiniz ancak yeni fabrikalar açmak zaman alacağı gibi ürünler de daha pahalıya mal olacak. Trump kötü manşetlerden nefret ediyor ve onların yok olması istiyor. Bu nedenle piyasada mal yokluğu ya da enflasyona dayanmak yerine zaman içinde giderek daha fazla malı ek gümrük vergilerinin dışında tutacaktır. Bu koşullar altında Çin bir tür sabır oyununun bedelini karşılayabilir. Buna karşın Pekin çirkinleşmek isterse bunu yapabilecek kuvvetli enstrümanları bulunuyor. ABD'deki antibiyotiklerin içeriğindeki maddelerin neredeyse yüzde 50'sini Çin üretiyor. ABD Hava Kuvvetleri'nin belkemiği F35'ler Çin'deki nadir elementlere ihtiyaç duyuyor. Çinliler ayrıca ABD Hazinesi tahvillerinin en büyük ikinci yabancı sahibi ki bu piyasalar sıkıntıya girdiği zaman önemli olacaktır. Eğer Trump ek gümrük vergisi kategorisine alacak bir ürün bulabilirse bu da Amerika’da kimsenin özlemeyeceği ihracat kalemi olacaktır. Bunla Çin ile mücadelede oyun değiştirici olamaz. ABD pazarı Çin ithalat pastasının sadece yüzde 14’ünü temsil ediyor. Eski Pekin Avrupa Ticaret Odası Başkanı Joerg Wuttke, ABD tarifelerinin dönüşümsel olduğunu ancak ekonomiye tehdit olmadığını söylüyor. Çin ekonomisi 14-15 tirilyonluk hacme sahip ve Çin’in ABD’ye ihracatı 55 milyar dolar civarında. “