ABD’de Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi, yalnızca Amerika’da değil, dünya genelinde büyük bir etki yarattı. Özellikle Avrupa’daki liderlerin, bu sonuca verdiği tepkiler dikkat çekici.

4-7 Kasım tarihlerinde, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Valday Tartışma Kulübü'nün katılımcılar arasında bulunan Prof. Dr. Hasan Ünal, Trump’ın kazanmasının bölgesel dengeler üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Prof. Ünal, seçim sonuçlarının Rusya, Ukrayna, Ortadoğu ve Avrupa üzerindeki yansımalarına dikkat çekti.

Bölgesel bir tartışma yapılmadı

ABD seçim sürecinin Valday’da nasıl yankı bulduğunu ve Trump’ın yeniden 47. Başkan olarak seçilmesinin nasıl karşılandığını anlatan Hasan Ünal şöyle konuştu:

'Salı günü gündüz Amerika'da seçimler başlamadan önce burada tartışmalar başlamıştı. "Evet, kim gelirse ne olur, sence tahminin ne?" falan diye; hatta böyle küçük küçük tahminler yoktu. "Ben işte şu kadarla Trump’ın kazanacağını düşünüyorum. Yok, bence bu iş kafa kafaya falan" diyenler vardı. Bir anda bu tartışmalar kesildi.

Ertesi gün toplandığımızda, Trump kazanmış durumdaydı. Evet, şimdi Trump’ın kazanmasıyla birlikte, tabii tartışmalar tamamen bu konuya döndü. Yani Trump’ın gelişiyle birlikte aslında dünyadaki tek kutuplu düzen, temel itibariyle nasıl değişikliklerden geçecek, görünüyor üzerine tartışıldı. Bölgesel bir tartışma yapılmadı.'

Alman hükümeti çöküyor

Alman Hükümeti'nin fiilen çökmüş olduğunu belirten Ünal, 15 Ocak'ta güven oylaması yapılacağını söyledi ve konuyla ilgili şöyle konuştu:

'Alman hükümeti şu anda çöküyor, hatta fiilen çökmüş durumda. Sanırım Ocak 15 gibi güven oylaması olacak. O güven oylamasına göre de Başbakan 2 ay içinde seçime gitmeyi öneriyor. Seçime gidildiği takdirde, mevcut hükümetin bileşenlerinin hiçbirisinin çoğunluk alması mümkün görünmüyor.'

'Perişan haldeler'

Ünal, Trump’ın yeniden başkan seçilmesinin Avrupa liderlerini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek şunları söyledi:

"Trump’ın seçilmiş olması, birçok Avrupalı lideri büyük bir hayal kırıklığına uğratmış durumda; perişan haldeler. Tam olarak ne yapacaklarını ve ne söyleyeceklerini bilemiyorlar. Konuşmasında Ukrayna’daki savaşın bitirilmesiyle ilgili, 'Şöyle olursa bitiririz, Trump böyle bir adım atarsa bitiririz' gibi bir nüans var mıydı?"

Rusya her zaman müzakereden yana oldu

Rusya'nın savaştan yana değil, müzakereden yana olduğunu belirten Ünal, Trump'ın seçimi kazanmasının Ukrayna Silahlı Kuvvetleri üzerinde psikolojik bir baskı yaratılabileceğini ifade etti ve şunları söyledi:

'Lavrov akıllı bir diplomat. Dünyadaki en iyi yetişmiş diplomatlardan biri. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı görevini sürdüren bir diplomat. Rusya müzakerelere hazır. Zaten Rusya her zaman müzakereden yana oldu, savaştan yana değil. Ancak böyle yüzeysel bir çözümü kabul edeceklerini ben şahsen burada oluşan havadan hissetmiyorum. Bir de hem savaş alanında Rusya'nın lehine gelişmeler oluyor hem de Ukrayna üzerinde. Bu durum Ukrayna Silahlı Kuvvetleri üzerinde muazzam bir psikolojik baskı yaratılabilir çünkü Trump kazandı.'

Netanyahu, Kamala ve Biden’ın adamını görevini aldı

Prof. Dr. Hasan Ünal, son olarak, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Savunma Bakanı Gallant'ı görevden almasına dikkat çekerek şunları söyledi:

'Trump, İsrail’e çok destek veren bir görüntüde. Ben seçim akşamı bir tweet attım. Daha Trump’ın kazandığına dair hiçbir işaret yoktu ama İsrail Başbakanı Netanyahu, Savunma Bakanı’nı görevden aldı.. Dedim ki, eğer bu haber doğruysa, o zaman demek ki Trump kazanıyor. Çünkü Kamala Harris ve Biden’ın adamını nihayet görevden aldı.'

Haberin videosunu izlemek için tıklayınız:

Dr. Hazar Vural Jane'den APEC ve G20 değerlendirmesi: ABD'den farklı yükselen bir Çin'i görüyoruz Dr. Hazar Vural Jane'den APEC ve G20 değerlendirmesi: ABD'den farklı yükselen bir Çin'i görüyoruz