Özel Haberler

Japonya’daki balık ölümlerinin sebebi Fukuşima tahliyesi mi?

Derleyen: Zülal Çelik

Japonya’da açıklanan resmi sayıya göre en az on ton balık (çoğunlukla sardalya ve az miktarda uskumru) kıyıya vurdu ve 1,5 kilometrelik kıyı şeridi balıklarla kaplandı. Niigata Valiliği, olayın neden gerçekleştiğinin net olmadığını belirterek vatandaşlara, "sardalyalara dokunmama, toplamama ve yememe" çağrısında bulundu. Hükümet, "Bu leşlerin kendi haline bırakılması halinde koku yayacağını ve çevreye etki edebileceğini" belirterek, sardalya leşlerini temizleme çalışmalarına başladı.

Benzeri bir olay 18 Ekim’de Japonya’nın Kumamoto eyaletinde de olmuştu. Bir balıkçı limanında çok sayıda ölü sardalya kıyıya vurmuştu. Japon deniz biyolojisi uzmanları, sardalya grubunun buraya kaçmak zorunda kalıp, yüksek sıcaklıktaki suyla karşılaştıklarını ve sonucunda oksijen yetersizliğinden dolayı öldükleri sonucuna varmıştı ancak yerel basında çıkan haberlere göre, bu alışıldık bir durum değildi, çünkü pek çok Japon balıkçı, ilk kez bu kadar fazla sardalyanın kıyıya vurduğuna şahit olmuştu.

Sosyal medyada ise olay çokça tartışıldı. Balık ölümlerinin nedeninin iklim değişikliği mi, yoksa nükleer atık su kirliliği mi olduğu yönünde spekülasyonlar yapıldı.

KAMUOYU OLAYI NÜKLEER MADDE İLE KİRLENMİŞ SUYA BAĞLIYOR

Çin’in milyonlarca kullanıcılı iletişim ağlarından biri olan Sohu’daki tartışmalara göre, balıkların bulunduğu coğrafi konum göz önüne alındığında, Japonya'nın son üç ayda boşalttığı nükleer atık suyu düşünmemek elde değil.

Japonya'daki Fukushima Daiichi Nükleer Santrali'nde, 11 Mart 2011'de meydana gelen kazanın ardından, ertesi yılın haziran ayında, Fukuşima'dan çok uzak olmayan bir Japon liman kasabasında, yaklaşık 20 ton sardalya kıyılara vurmuştu. Bu nedenle sosyal medya, olayın benzer sonuçlarını nükleer maddeyle kirlenmiş suya bağlıyor. Öte yandan Japonya'da, nükleer maddeyle kirlenmiş suyun boşaltılmasına karşı sık sık protestolar devam ediyor.

FUKUŞİMA TAHLİYESİ NASIL YAPILDI?

Verilere göre Japonya, 24 Ağustos 2023'ten itibaren nükleer maddeyle kirlenmiş suyu tek seferde 7 bin 800 ton nükleer maddeyle okyanusa boşalttı. Hemen ardından, nükleer maddeyle kirlenmiş su tahliyesinin ikinci ve üçüncü turunu tamamladı ve her seferinde neredeyse 7 bin 800 ton nükleer maddeyle kirlenmiş su tahliye etti. Böylece Japonya toplamda, okyanusa 23 bin tondan fazla nükleer maddeyle kirlenmiş su boşaltmış oldu.

Hadisenin, nükleer kirli suyla ilgili olup olmadığı henüz kesinlik kazanmasa da, birçok Çinli çevreci ve uzman, bu olayın ciddiye alınmasını ve laboratuvardan çıkacak sonucun kamuoyuyla paylaşılması gerektiği kanısında.