Özel Haberler

Homo Saphiens’in Çinli akrabası Longi: Ejderha Adamı

90 yıl önce, Çin’in Harbin şehrinde neredeyse eksiksiz bir kafatasının bulunmasıyla keşfedilen Ejderha Adamı, ilk insan olarak kabul edilen Homo Saphiens’in akrabasıydı ve yaklaşık 150 bin yıl önce, Çin’in soğuk ormanlarında dolaşıyordu.

Dünyaca ünlü The Innovation dergisinin 2021 yılı kapağı yer alan Ejderha Adamı, "Geç Orta Pleistosen Harbin dönemine ait kafatası yeni bir Homo türünü temsil ediyor. " başlıklı makalesiyle oldukça ilgi çekmişti.

O dönemde konuyla ilgili üç araştırma makalesi daha yayınlanmıştı ve genel fikir bu kafatasının eski insanların yepyeni bir türünü temsil ettiğiydi. Heilongjiang Eyaletinde (Long, Çincede ejderha anlamına geliyor) keşfedildiği için araştırmacılar ona " Ejderha Adamı " adını verdiler.

KAFATASININ SIRA DIŞI BULUNMA HİKAYESİ

Yerel bir taşeron işçisi, 1933'te Japonya'ya bağlı Mançukuo Ulusal Demiryolu için Harbin, Heilongjiang'daki (o zamanlar Mançukuo) Dongjiang Köprüsü'nü inşa ederken, Songhua Nehri kıyısında neredeyse tam bir kafatası buldu. Kafatasının Japonlar tarafından götürüleceğinden endişelenerek, teslim etmek yerine, onu terk edilmiş bir kuyuda saklamaya karar verdi.

Yaklaşık 80 yıl boyunca kuyuda kalan kafatası, ancak 2018 yılında yeniden keşfedilebildi ve Hebei Yer Bilimleri Üniversitesi Bilim Müzesi'ne bağışlandı. Daha sonra burada eski bir insanları araştıran bir ekip tarafından kullanıldı.

Araştırma ekibinin üyelerinden, Hebei Jeoloji Üniversitesi'nin profesörü Dr. Ji Qiang'a göre bu kafatası, dünyadaki en eksiksiz korunmuş insan kafatası fosillerinden biri. Kafatası kalın ve yüz kemikleri ise hem ilkel hem de ilerici olduğu söylenebilecek Homo sapiens'e yönelik detaylar barındırıyor.

Araştırmacılar, kafatasının yaşını belirlemek için toprak element analizi ve uranyum serisi tarihlendirmesi gibi bir dizi tarihleme yöntemi kullandılar. Son araştırma, kafatasının 146 bin ila 309 bin yıl öncesine ait, Orta Pleistosen'in sonlarından gelmiş olabileceğini gösterdi.

Kafatası sahibinin 50 yaş civarında, iri gövdeli, yetişkin bir erkek olduğu saptandı. Uzun bir kafatası, geri çekilmiş alın, aşırı geniş üst yüz, genişlemiş bir buruna eşit büyük bir burun açıklığına sahip olan bu canlının, küçük bir toplulukta yaşayabilmiş olabileceği belirtildi. Araştırmacılara göre bu topluluk, memelileri, kuşları, balıkları avlıyor, meyve ve sebzeleri topluyorlardı. Yaşam tarzları diğer eski insanlarınkine biraz benziyordu.

İNSAN TÜRLERİNE YENİSİ Mİ EKLENDİ?

İnsanoğlunun kökeni, her zaman tam olarak çözülemeyen bir sır olmuştur. Yıllar boyunca yapılan keşiflere göre, Homo alt ailesi altında Homo habilis, Homo Rudolfus, Homo sapiens, Homo neanderthalensis, Homo sapiens vb. dahil olmak üzere halihazırda 17 Homo türü bulunmaktadır.

Modern insanlar, geç dönem Homo sapiens'lere bağlı olduğundan, dolayısıyla halen varlığını sürdüren bu türün dışındaki diğer 16 türün nesli tükenmiştir.

EĞER EJDERHA ADAMLARI AYRI BİR IRKSA DİĞER IRKLARLA NASIL BİR İLİŞKİSİ VAR?

Bilim insanları, bu konuyu detaylı bir şekilde ele almak için, 600'den fazla özellik ve 100'e yakın karşılaştırmalı örnekten oluşan bir veri tabanı oluşturdular. Sonuç olarak, Ejderha Adamları ve Homo sapiens kardeş gruplarda yer aldı ve Neandertaller ile Homo sapiens arasındaki ilişkiden daha fazla yakın oldukları kanıtlandı.

Şu anda, Ejderha Adamlarıyla Çinliler arasında doğrudan bir akrabalık olup olmadığını kanıtlayacak kesin bir kanıt yok. Bilim insanlarına göre, eski insanlar uzun mesafeli tesadüfi faaliyetler gerçekleştirebilen bir türdür. İki insan ırkı karşılaşıp belli bir süre bir arada yaşadığında, zamanla gen kaynaşması olasılığı çok yüksektir.

Zülal Çelik