Özel Haberler

Çin yol haritasını çiziyor: 3 soruda Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı

Küresel ekonomik büyümenin vazgeçilmez oyuncuları arasında yer alan Çin yeni döneme dair yol haritasını Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı ile belirleyecek. Toplantı özellikle finansal alanda alınacak kararlar açısından büyük önem taşıyor.

Gökhun Göçmen

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, yeni dönemde ekonomiye dair alacağı kararlar için Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı’nı düzenliyor. Küresel ekonomik büyümenin motoru haline gelen Çin’in alacağı kararların dünyaya yansıması kaçınılmaz olacağı için toplantı uluslararası çapta dikkatle takip ediliyor. Çin Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı’nda dair merak edilen 3 sorunun yanıtı bu önemli etkinliğe giriş seviyesinde bilgiler sunabilir:

Çin Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı neden önemli?

İki ya da üç gün sürmesi beklenen Çin Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı, en üst düzeyde Çin liderliğinin ekonomin mevcut durumunu, fırsatları ve meydan okumaları ele alması açısında önem taşıyor. Çin liderliği bu toplantılar sayesinde bir yandan geçmişin muhasebesini yaparken diğer yandan gelecek dönemde atılacak adımları masaya yatırıyor. Toplantıya Xi Jinping liderliğindeki Çin Komünist Partisi Politbüro üyeleri, bakanlar, eyalet düzeyinde liderler, kamu finansal ve endüstriyel şirketlerin temsilciler katılıyor.

Çin Merkezi Ekonomi Çalışma Konferansı ne zaman başlıyor?

Yüksek düzeyli ekonomik buluşma ülkenin başkenti Beijing’de genellikle kasım ayının ortasında Politbüro toplantısının hemen ardından yapılıyor. Çin’de Politbüro toplantısı hafta başında yapıldığı için uzmanlar Merkezi Ekonomi Çalışma Konferansı’nın kısa zamanda başlaması beklemekte. Konferans geçtiğimiz yıl 11-12 Aralık tarihlerinde yapılmış ve ekonomi toparlanma, yüksek düzeyli teknolojide kendine yeterlilik, iç talebin ve üretici güçlerin canlandırılması gibi konular ele alınmıştı.

Politbüro’nun aralık ayındaki buluşmasını yorumlayan uzmanlar bu sene finansal alanda “orta dereceli gevşeme” beklendiğinin altını çiziyor. Çin’in önde gelen gazetelerinden Global Times konuya dair hazırladığı haberinde Çin’in 2011’den bu yana ilk kez “ihtiyatlı duruştan” “Orta derecede gevşek” para politikasına geçiş yaptığı anımsatıldı.

Çin’de orta dereceli gevşek para politikasına geçişin ana amacı likitideyi artırmak, şirketlerin borçlanma ve finansman maliyetleri azaltmak ve yatırım güvenini artırmak amacıyla alınabileceği ifade ediliyor.

Toplantıda hangi konular ele alınacak?

Toplantıda finansal alanda Polütbüro’nun vurguladığı “orta dereceli gevşek” para politikası başta olmak üzere tüketici güveni, dört yıldır devam emlak piyasası sorunlarının hafifletilmesi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e karşı ilan ettiği ekonomi politikalarına karşı hangi tedbirlerin hayata geçirileceği ele alınabilir.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin Merkezi Ekonomi Çalışma Konferansı öncesinde uluslararası finans yöneticilerini ağırlayarak Trump yönetimine üstü kapalı “ticaret savaşları” mesajı vermişti. Xi “Gümrük tarifeleri, ticaret savaşları ve teknoloji savaşları tarihi eğilimlere ve ekonomik kurallara aykırıdır ve kazananı olmayacaktır.” ifadelerini kullanmıştı. Çin lideri “Çin, ABD hükümetiyle diyaloğu sürdürmeye, iş birliğini genişletmeye, farklılıkları yönetmeye ve Çin-ABD ilişkilerinin istikrarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir bir yönde gelişmesini teşvik etmeye isteklidir" diye eklemişti.