Recep Erçin / Meksika
Meksika'nın Mexico City şehrinde düzenlenen Abastur gastronomi fuarına misafir ülke dışında en güçlü katılımı Türk ve Çinli firmalar gösterdi. Trump dönemindeki ticari engellerin etkisiyle ABD pazarı için Meksika'ya büyük yatırımlar yapan Çin, fuara 15-16 firma ile katılırken Türk firmalar da Ticaret Bakanlığı'nın destekleri ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) himayesinde fuarda 12 milli katılım, 3 de bireysel katılımla hazır bulundular.
Milli geliri 2 trilyon dolar
Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz'un daveti ile fuarı takip ettik. Özellikle İtalyan ve İspanyol firmaların ülke standlarındaki gastronomi gösterileri dikkat çekti. Meksika, Orta Amerika'nın ekonomisi en büyük ülkesi. Ülkenin milli geliri 2.02 trilyon dolar ve ABD ile Kanada'nın Çin'e alternatif tedarikçi yaratma stratejisi kapsamında ülkenin milli gelirinin iki katına çıkması bekleniyor. Fakat Çin bu gerçekten hareketle ülkede yatırımlarını artırıyor. Forbes listesine göre dünyanın en büyük 12. milli gelir büyüklüğüne sahip Meksika, sadece ABD pazarına değil Güney Amerika ülkelerine ulaşmak için de bir köprü.
Çin ve ABD pazarda hakim
TUSİD Başkanı Bekir Topuz, Ticaret Bakanlığı'nın Uzak Ülkeler Stratejisi ve destekleri sayesinde Mexico City'deki fuara katıldıklarını not etti. "Buraya ilk defa katılıyoruz. Bu fuarın özelliği Güney Amerika'nın en büyük gastronomi fuarı olması." diyen Topuz, "Ülkenin 598 milyar dolar ithalatı, 593 milyar dolar da ihracatı var. Türkiye olarak genelde 1.2 milyar dolarlık ihracatımız var ve 46. sıradayız. Toplam sektör ihracatımız 13 milyon dolar ve 21. sıradayız. 4 milyar dolar sektör ithalatları var. Çin, ABD ve Almanya'dan ağırlıklı alım yapıyorlar. Potansiyeli yüksek bir pazar." bilgilerini verdi.
Çin burada üretim yapıyor
Topuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir avantajımız var, bize Çin ile aynı vergiyi uyguluyorlar. Avrupa'ya sattığımızdan yüzde 25 daha pahalı satsak bile bu pazarda çok ucuz oluyoruz. Çin ile rekabet yaptığımız alanlardan biri bizim sektör. Burada ürünler pahalı. Amerika pazarı gibi. Bu fuara Çin ile birlikte en büyük katılım bizden oldu. 12 milli katılım ve 3 bireysel katılım var. Çinlilerin ve Amerikalıların burada üretimleri var. Burada sanayi olarak liderler. Amerikalı burada üretiyor, Çinli üretiyor. Buradaki yatırımları artırmak için yerlilik oranını yüzde 75'e çıkardılar. Çinlilerin burada çok yüksek seviyede yatırımları var. Çin'e karşı Trump dönemindeki engeller yüzünden Çinliler Amerika'nın arka bahçesine yatırım yaptı. Burası bir merkez. İhracatı o yüzden yüksek. Amacımız Meksika ve Orta Amerika'ya ürün satmak. Burada yerel distribütör ile anlaşsak bu fuarı başarılı sayarız. Bir ana firma girdiğinde peşinden 7-8 tedarikçi de gelir."
Çin sayesinde rekabet gücümüz var
Endüstriyel mutfak ekipmanları sektörü ihracatında ilk 7 ayda düşüş olduğunu kaydeden TUSİD Başkanı Topuz, bunun nedeninin paslanmaz çelik ithalatına getirilen ek vergi ve Çin'den çekilen hammaddeye yönelik anti-damping soruşturmasının etkisiyle fiyatlarda yaşanan oynamadan kaynaklandığını söyledi. 1 milyar doları aşan bir kayıptan söz eden Topuz, paslanmaz kullanan 44 bin firmanın 1 milyon istihdamı olduğunu, sektörün pahalı hammadde yüzünden ihracat pazarlarında rekabet gücünün azaldığını not etti. Buna göre Çin'den ithal edilen hammadde sayesinde rekabetçilik kazanan Türk mutfak sektörü anti-damping gelirse bu gücünü kaybedecek.
Yatırımlar buraya kayıyor
T.C. Meksika Büyükelçisi Murat Salim Esenli ve T.C. Meksika Ticaret Müşaviri Zahide Karaca Çoban da fuarı ziyaret etti ve Türk firmalarına ülke hakkında bilgiler verdi. Büyükelçi Esenli, Çin'e yapılan yatırımların Meksika'ya kaymaya başladığını belirtti. Büyükelçi, milli geliri katlanması beklenen bu ülkenin ihmal edilemeyecek bir pazar olduğunu söyledi. Esenli, "ABD ile özel anlaşmaları var. Yatırımcılar buraya gelirse bundan istifade ederler. Türk ismi güven duyulan bir isim." dedi. Ticaret Müşaviri Zahide Karaca Çoban ise, "Otomotivde ana yedek parçada güçlüyüz. Çin ile rekabet edebilecek fiyattayız. Mücevherde ön plandayız. 'Made in Türkiye' algısı olumlu. Dizilerden biliniyoruz. Muhteşem Yüzyıl seviliyor." bilgilerini aktardı.