Yakup ASLAN /ANKARA
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı E.Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, CGTN Türk’e konuştu. Pekin, ABD ve Türkiye’nin SDG’nin dağıtılması konusunda mutabık kaldığını belirterek “SDG’nin çözülme süreci başladı” dedi.
İsrail’in Suriye’deki Stratejisi: Güvenlik ve Su Kaynakları
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı E.Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, İsrail’in Suriye’deki işgal planlarının kalıcı olabileceğini vurguladı. Pekin,“İsrail, Suriye'nin güneyinde ve Lübnan sınırında belirli bölgeleri işgal ediyor. Bunun iki temel nedeni var: güvenlik ve su kaynakları. Golan Tepeleri’nden başlayarak Fırat’a kadar uzanan stratejik bir hat oluşturdu. Su kaynakları açısından da bölge hayati önemde. İsrail, 1967’de işgal ettiği Taberiye Gölü ve çevresindeki su kaynaklarını kontrol ediyor.”dedi.
“SDG’nin Çözülme Süreci Başladı”
ABD ve Türkiye’nin SDG’nin dağıtılması konusunda anlaşmaya vardığını belirten Pekin, SDG’nin çözülmesiyle ilgili bir çalışma başladığını söyledi. ABD ile Türkiye’nin anlaştığını belirten E.Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, “Türkiye, askeri gücünü hazırlamış durumda. Arap aşiretlerinin de SDG’ye yönelik büyük tepkisi var. Amerika, büyük ihtimalle Türkiye ile anlaşarak SDG’yi dağıtacak. Bölgedeki Kürt unsurların bir kısmı Kandil'e, bir kısmı ise farklı yerlere kaydırılacak.” dedi.
Bölgedeki Yeni Düzen Planları
“ABD, Lübnan, Suriye, Irak ve Libya gibi ülkelerde kantonlaşmaya dayalı bir düzen oluşturmayı hedefliyor. Bu düzen, ülkelerin üniter yapısını bozmadan, yerel güçleri dengede tutmayı amaçlıyor.” değerlendirmesinde bulunan Pekin, ABD’nin Orta Doğu’da yeni bir düzen kurmaya çalıştığına dikkat çekti.
Türkiye’nin Bölgedeki Rolü ve Riskler
Türkiye’nin, bölgesel güç olarak siyasi etkisini artırdığına vurgu yapan E.Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, “ ABD ve İngiltere’nin Orta Doğu’da kurmaya çalıştığı düzenin parçası olma riski var.” uyarısında bulunarak Türkiye’nin kendi inisiyatifiyle bölgesel bir ittifak kurmasının çok daha stratejik olacağını ifade etti.
Yeni “İslami” Rejimler mi Geliyor?
Pekin, “Önümüzdeki dönemde Mısır, Ürdün ve Irak gibi ülkelerde rejim değişiklikleri olabilir. ABD ve İngiltere, İslam dünyasını kontrol edebilecek yeni bir yönetim modeli kurmak istiyor. Bu düzenin İsrail’in güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde tasarlanacağı açık.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin bölgesel gelişmelere daha etkin şekilde müdahil olması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı,“Türkiye, iç siyasetle vakit kaybetmeden uluslararası alanda aktif olmalı. Bölgesel ittifaklarda öncü rol alarak kendi güvenliği ve stratejik çıkarları doğrultusunda adımlar atmalıdır.”