“Madalyonun diğer yüzü” adlı topluluk, Olimpiyatlara ev sahipliği yapan Paris'te göçmenler, evsizler, gecekonduda yaşayanlar ve seks işçilerine karşı sert önlemler alındığını açıkladı.

80 yardım kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşan topluluk, geçtiğimiz hafta bir rapor yayımladı. Raporda “en savunmasız kişilerin dışlanmasının hız kazanacağı” ifade edildi.

Rapor, 26 Temmuz – 11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Olimpiyatların öncesinde gecekonduları ve göçmen kamplarını Paris sokaklarından kaldırmak için Fransız polisinin yaptıklarına odaklanıyor.

2024’te bugüne dek göçmen kamplarını kaldırmak için 26 operasyonun düzenlendiği belirtildi.

Geçen yıl Nisan ayından bu yana göçmenler tarafından kullanılan 10 gecekondu boşaltıldı, bunlar arasında Olimpiyat köyüne yakın olan eski bir fabrika da bulunuyor. Bu durumdan 1.967 kişi etkilendi.

“Steril” şehir

Çok sayıda göçmen -yaklaşık 4 bin kişi-, Paris’teki konut sıkıntısını rahatlatma niyetine yetkililer tarafından toplatılıp Paris’in dışındaki bölge barınaklarına gönderildi.

Fransız bakanlar ve polis ise tedbirlerin Olimpiyatlarla ilgisi olmadığını belirtti. Raporda ise bu ifadenin hiç de ikna edici olmadığı söyleniyor.

Paris’in kuzeyindeki bölgede ve doğusundaki Vincennes ormanında seks işçileri tarafından kullanılan alanlarda “polis baskısının arttığı” görüldü. Onlarca kişi için kimlik kontrolleri, tutuklamalar, sınır dışı emirleri uygulandı.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Bu yaz Paris ve çevresi yetkililerin uygun gördüğü şekilde kendilerini sunabilecek: Sefaletin neredeyse görünmez olduğu, gayri resmi yaşam alanlarının olmadığı steril bir ‘Işıklar Şehri’; dilencilerin, uyuşturucu kullanıcılarının veya seks işçilerinin olmadığı ‘temiz’ mahalleler ve ormanlar.”

“Madalyonun diğer yüzünün” faaliyetleri

“Madalyonun diğer yüzü”, Dünya Doktorları, Kurtuluş Ordusu gibi büyük yardım kuruluşlarının yanı sıra sahada göçmenler ve savunmasız topluluklarla çalışan yerel gruplardan oluşuyor.

“Madalyonun diğer yüzü”, yaptıkları iş hakkında halkı bilinçlendirmek için bir dizi protesto düzenledi, bunlar arasında Zafer Takı üzerine yansıtılan “Hazır Değiliz” yazısı ve organizasyon komitesinin genel merkezine kendi isimlerini yansıtmak bulunuyor.

Topluluğun açıklamaları ve işleri Fransız ve uluslararası basında geniş yer buldu ve diğer hak savunucularından da destek gördü, bunlar arasında BM’nin yeterli barınma hakkı özel raportörü Balakrishnan Rajagopal da vardı.

Olimpiyatlar öncesinde ve sırasında güvencesiz yaşayan kişiler için somut adımlar atılmasını bekleyen “Madalyonun diğer yüzü” topluluğu, raporda tedbir önerilerini şöyle sıraladı:

-Her şeyden önce güvencesiz yaşayanların onurlu ve kalıcı bir çözüm olmaksızın sınır dışına sürülmesinin önlenmesi.

İbrahim Nassır: Cad Ordusunu Mehmetçik Eğitecek İbrahim Nassır: Cad Ordusunu Mehmetçik Eğitecek

-Alınan toplumsal tedbirlerin Olimpiyatlar öncesinde ve sırasında devamlılığının sağlanması. Bunlar özellikle gıda yardımı, suya erişim, bakıma erişim, risklerin azaltılması, haklara erişim vb.

-Son olarak, evsizlerin kalıcı olarak sokaktan ayrılmasını sağlayacak konaklama çözümlerinin bulunması; 7 bini Île-de-France’ta olmak üzere ülke çapında 20 bin konaklama yeri yaratılması.

Yetkililere göre STK’lar “gerçekçi değil”

2024 Paris organizasyon komitesine son yayınlanan rapor hakkında yorumu soruldu. Komite, sosyal politikalardan ve polis faaliyetlerinden sorumlu olmadığını vurguladı. Sosyal İşler Bakanlığı ise “endişeleri ciddiye aldıklarını” ve düzenli olarak yardım kuruluşlarına “başvurduklarını” söyledi.

Paris bölge valiliğinden yapılan açıklamada, hükümetin politikaları savunuldu ve “Madalyonun Diğer Yüzünün” gerçekçi olmadığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Olimpiyatların sihirli bir sözcük olmasını, Fransız toplumunun hastalıklarını çözmeye olanak sağlamasını istiyorlar. Ancak Paris bölgesinde acil barınma yerleri ve sosyal konut sıkıntısı olduğunu biliyoruz.”

Seine-Saint-Denis bölgesi başkanı Stephane Troussel ise geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, Oyunların şehrin konut sorununa dikkat çekmesi gerektiğini söyledi. Troussel şunları ifade etti: “Bunun, Paris bölgesindeki acil barınakların tamamen dolu olduğunun ve daha fazla yere ihtiyacımız olduğu gerçeğinin anlaşıldığı bir farkındalık anı olmasını isterim.”

Macron, “toplumsal temizlik” yapmak ve “yoksulları gizlemekle” suçlanıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Eylül 2022’de yaptığı açıklamada, sığınmacıların ve göçmenlerin ülke geneline dağıtılması fikrini savunmuştu.

Göçmenleri büyük şehirlerin düşük gelirli kısımlarında yoğunlaştırmaya yönelik uzun süredir devam eden politikayı “saçma” diye nitelendiren Macron, mültecilerin nüfusun azaldığı Fransa’nın kırsalında veya küçük kasabalarında “demografik geçişe” çare olabileceğini söyledi.

Paris Olimpiyatları öncesi evsizlerin kampları kaldırılırken, Macron “toplumsal temizlik” yapmak ve “yoksulları gizlemekle” suçlanıyor.

Paris Belediyesi ve Fransa İçişleri Bakanlığı ise “toplumsal temizlik” veya “yoksulluğu gizlemek” gibi resmi bir politikanın olduğu iddialarını reddetti.

Belediye sözcüsü, polisin izinsiz kampları hijyen ve güvenlik nedenleriyle kaldırmak zorunda olduğunu söyledi.

ü

Kaynak: RFI, Daily Mail ÖZEL HABERLERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

ü

ü

ü

ü

ü

ü

ü

ü

ü

ü

ü

ü

ü