Tecrübeli gazeteci Adnan Bulut, AK Parti milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık’ın, Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde ihlallerde bulunduğu yönündeki iddialarına CGTN Türk’e verdiği bir röportajda yanıt verdi. Yakın zaman önce Xinjiang’da temaslarda bulunan Bulut, Yanık’ın açıklamalarını eleştirerek çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Bulut, Derya Yanık'ın söz konusu iddialarının, Türkiye’nin Çin ile geliştirdiği iyi ilişkilerle çeliştiğini belirtti. Hakan Fidan’ın bölgeye yaptığı ziyaretleri hatırlatan Bulut, "Sayın Fidan, son derece memnuniyetle Türkiye’ye döndü. Milletvekilinin hangi saikle bu cümleleri kurduğunu gerçekten merak ediyorum," dedi.

"BRICS’e Üyelik Görüşmeleri Sürüyor"

Adnan Bulut, Türkiye’nin BRICS’e üyelik için ciddi temaslarda bulunduğunu vurguladı ve "Acaba son dönemde Türkiye ile Çin arasındaki iyi ilişkilerden mi rahatsız olup da böyle bir iddiada bulunuyor? Herhangi bir merkezden aldığı talimatla mı bu cümleyi kuruyor?" ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Çin’le yakınlaşmanın Türkiye’nin resmi politikasının Çin’le yakınlaşmak olduğunu söyleyen Bulut, "Milletvekili bu ortamda bu cümleleri kuruyorsa, bunda bir kasıt ararım," dedi.

"Bize Zulmediyorlar Diyen Birini Görmedik"

"Biz Guangming gazetesinin davetlisi olarak, 11 Türk gazeteciyle Çin’e gittik ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaklaşık 15 bin kilometre yol kat ettik” diyen Bulut, bölgede Uygur Türkleri ile doğrudan temas kurdukların söyledi ve "İnsanlarla konuştuk, ibadetlerini serbestçe yaptıklarını söylediler. ‘Bize burada zulmediyorlar’ diyen herhangi birini görmedik," ifadelerini kullandı.

"Çin, Uygur Bölgesine Yatırımları Artırmış Durumda"

Çin’in bölgedeki ekonomik yatırımlarına dikkat çeken Buluti, "Son Cumhurbaşkanı Xi Jinping döneminde, özellikle Uygur bölgesine ciddi yatırımlar yapılıyor. Çin, bölgenin refah seviyesini artırmış," dedi.

Ayrıca, Çin’in Kuşak ve Yol projesiyle bölgede stratejik yatırımlar yaptığını belirten Bulut, bu durumun Batı’nın rahatsızlığına neden olduğunu öne sürdü. "Emperyalist ülkeler, Çin’in ticaretteki etkisinin artmasından rahatsız," diyerek bölgedeki yatırımların uluslararası boyutuna dikkat çekti.

"İnsanlar Refah İçinde, Kendi İşlerini Yönetiyorlar"

Bulut, bölgedeki ekonomik refaha da vurgu yaparak, "Uygurlar kendi iş yerlerini işletiyorlar, restoranlarda çalışıyorlar, turizme hizmet ediyorlar. Bütün tabelalar hem Çince hem de Uygurca" dedi.

Son olarak, gazeteci olarak gördüklerini anlattığını belirten Bulut, "Ben 37 yıllık gazeteciyim, dünyanın birçok yerini dolaştım. İnsanların gözünden zulme uğrayıp uğramadıklarını anlayabilirim. Ancak burada böyle bir şey görmedim," diyerek şunları söyledi:

“Gezdiğim kentlerde 15 bin kilometre yol kat ettik, herhangi biri sessizce kolumuza girip “Siz Türkiye'den gelmişsiniz, gidin anlatın biz burada dinimizi yaşayamıyoruz. Biz burada baskı altındayız. Çin bizi eziyor” gibi bir cümle kurmadı. Kolumuza girip fısıldayabilirlerdi. 

Ben yaşadığımı, gördüğümü anlatıyorum. Yani orada Çin devletinin özellikle Kazakistan sınıra yaptığı yatırım çok ciddi bir yatırımdır. Çünkü yeni Kuşak Yol projesi ile beraber Çin İpek Yolu’nu yeniden canlandırıyor. Biliyorsunuz hem İran ve Afganistan üzerinden Anadolu’ya giren biri ipek yolu var hem de Karadeniz üzerinden bir yeni Kuşak ve Yol projesi var. Çin buraları canlandırdığı zaman kim rahatsız olacak? Emperyalist ülkeler. Çünkü artık ticaretin siklet merkezi yeniden doğuya kayacak. Bunun için Çin etrafında bir takım üsler kuruyorlar. Rahat kontrol edebilecekleri başka ülkelerde Çin'i yıpratmak için böyle iddialarda bulunuyorlar. Uygur halkını Çin’in yumuşak karnı olarak görüp orayı kaşımaya çalışıyorlar. 

Ancak, oradaki insanların -yaklaşık 12 milyon Türk’ten bahsediyoruz- buna prim vereceklerini çok da düşünmüyorum.”

İş dünyası OVP'de umduğunu bulamadı İş dünyası OVP'de umduğunu bulamadı