Çin

Unutulmayan acı: Nanjing katliamı

Japonya, 86 yıl önce tarihin en büyük katliamlarından birine imza atarak Çin’in Nanjing kentinde 300 binden fazla Çinliyi öldürürken sayısız insana akıl almaz işkencelerde bulundu. 40 günden fazla süren katliamın tarihe, siyasete, sinema ve edebiyata iz düşümünü gazeteci yazar Tunca Arslan yorumladı.

Takvim yaprakları 7 Haziran 1937’yi gösterdiğinde insanlık tarihinin en karanlık günlerinden birini yaşıyordu. Japon ordusu Çin’e karşı geniş ölçekli bir saldırı başlatmış 13 Ağustos’ta ise Shanghai’yı hedef almıştı. Bu adımın amacı açıktı: Japonya Shanghai kentinin ardından dönemin başkenti Beijing’i kuşatmak istiyordu. Beklenen oldu ve üç koldan kuşatılan Nanjing 13 Aralık’ta düştü.

Japonya kentin düşmesinden sonra tüm uluslararası anlaşmaları, savaş ahlakını ihlal ederek katliama başladı. Savunmasız ve silahsız siviller hedef alınıyor, kitlesel katliamlar kentin sıradan gerçeği haline dönüşüyordu. 300 bin sivilin hayatını kaybettiği saldırılar aynı zamanda toplu tecavüzler ile anılır hale geldi. Kentin üçte birinin de tahrip edildiği yıkımın boyutunu bugün dahi hesaplamak güç.

Nanjing katliamını gazeteci yazar Tunca Arslan, Gökhun Göçmen'ın hazırladığı "Manşet Özel" bölümünde CGTN Türk için yorumladı:

https://www.youtube.com/watch?v=Xp7TUKmbl6o