Çin, Japonya ve Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) arasındaki 9. Üçlü Zirve Güney Kore’nin başkenti Seul’de devam ediyor. Çin Başbakanı Li Qiang, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Yook Suk-yeol’ün katılacağı buluşmada ülkeler arası ilişkiler, fırsatlar ve meydan okumalar ele alınacak. Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Kim Tae-hyo, üçlü zirve sonrası ortak açıklamanın ekonomi ve ticaret, bilim-teknoloji, sürdürülebilir kalkınma, sağlık ve yaşlanan nüfus ile afet yönetimi alanlarını kapsayacağını bildirdi. Zirveyi "üçlü işbirliği sisteminin normalleştirilmesinde dönüm noktası" olarak niteleyen Kim, zirvenin "üç ülke halkının faydalarını hissedebileceği ileriye dönük, pratik işbirliğine ivme kazandırma fırsatı sunacağını" aktardı.

Çin, Japonya ve Güney Kore Üçlü Zirvesi son olarak 2019’un kasım ayında yapılmıştı. Aradan geçen zaman dilimi içinde COVİD-19 ve diğer nedenlerle zirvelerin yapılması ertelenirken, tarafların aldığı inisiyatif ile geçen sene dışişleri bakanları düzeyinde Güney Kore’de bir buluşma tertip edildi. Buluşmada taraflar liderler düzeyinde zirve için tarihi kararlaştırmalarının yanı sıra iş birliği olanlarını ele aldılar.

Küresel toplamın yüzde 25’ini oluşturuyor

Çin, Japonya ve Güney Kore dünyanın önemli ekonomileridir. Toplam nüfusları dünya toplamının yüzde 20'sini oluşturuyor ve toplam GSYİH'leri küresel toplamın kabaca yüzde 25'ini oluşturuyor. Bölgesel ekonomilerde mevcut modellerin iflas ettiği ancak yenisinin şekillenmekte olduğu göz önüne alınırsa olası iş birliği sadece refah ve istikrara katkı sağlamakla kalmayacak ancak küresel ticarette yeni örnekler yaratacaktır. Örneğin, Çin, Japonya ve Güney Kore'nin her biri yarı iletken alanında pazar, mali ve teknolojik avantajlara sahiptir. Üç ülke arasındaki işbirliği, bölgesel ve hatta küresel yarı iletken endüstrisi tedarik zincirinin istikrarına ve gelişmesine katkıda bulunacaktır.

Üçlü Liderler Zirvesi’nde göz önünde bulundurulması gereken siyasi risklerden en önemlilerinden birisi de Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) bölgeye ilişkin politikasıdır. Washington yönetimini Pasifik'te müttefik ve ortaklarıyla ilişkilerini sıkılaştırmaya sevk ederken, Doğu Asya'daki iki müttefiki Japonya ve Güney Kore hem askeri hem ekonomik ilişkilerin ikili, üçlü ve çok taraflı düzeylerde geliştirmeye yöneltiyor.

Hong Kong-Zhuhai-Makao Köprüsü’nde yeni rekor Hong Kong-Zhuhai-Makao Köprüsü’nde yeni rekor

25. yıl dönümünde iyimserlik hakim 

Çin-Japonya-Güney Kore işbirliğinin 25. yıldönümünde, bu liderler toplantısı yalnızca geçmiş süreçleri ve başarıları gözden geçirmekle kalmamalı, aynı zamanda başlangıçtaki taahhütleri ve stratejik yönelimi de yeniden teyit etmelidir. Ülkeler, Gelecek On Yıl İçin Üçlü İşbirliği Vizyonunu da içeren fikir birliğini uygulamalıdır. Yeni bir tarihsel aşamada, koordineli stratejileri ve politika yakınlaşmasını güçlendirmeli, güncellenmiş öz konumlandırmayı hızlı bir şekilde bulmalı, komşuların stratejilerini yeniden değerlendirmeli ve derinlemesine stratejik diyalog yoluyla ilişki yönelimlerini yeniden inşa etmelidir. ABD gibi dış müdahaleleri en aza indirmeye çalışmalı ve üçlü işbirliğini yeni bir seviyeye taşımak için birlikte özenle çalışmalıdırlar.

Çin, Japonya ve Güney Kore'nin sosyal sistemler ve gelişim aşamaları gibi konularda farklılıkları olsa da bazı spesifik konularda farklılıkların ortaya çıkması da anlaşılabilir bir durumdur. Ancak önemli olan samimi iletişim ve diyalog yoluyla karşılıklı anlayışı geliştirmek ve fikir birliğine varmaktır. Geçmişi kolay kolay değiştiremezsiniz ama gelecek Çin, Japonya ve Güney Kore'nin ortaklaşa şekillendirebileceği bir şey. İçinde bulunduğumuz çağın hızlanan değişimleri arasında, üç ülkenin sağlam işbirliği temellerine dayanarak zorluklarla doğrudan başa çıkacağını umuluyor.  İşbirlikçi bir ruhla birlikte ilerleyerek, bölgesel ve dünya barışına, istikrarına ve refahına sürekli olarak katkıda bulunmak için daha derin ve daha sağlam üçlü ortaklığı teşvik edebilirler.

ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN