Çin Gazze’de ateşkesin sağlanması, insani felaketin sonlandırılması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) gerekli her türlü adımı atmaya çağırdı.
BMGK’nin dün düzenlediği yılın ilk acil toplantısında, Ortadoğu’daki son gelişmeler, İsrail’in Gazze’de hastanelere yönelik saldırıları ve bölgedeki sağlık krizi ele alındı.
Çin’in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, toplantıda Gazze’de ateşkesin sağlanması, insani felaketin sonlandırılması, iki devletli çözümün hayata geçirilmesi ve uluslararası toplumun beklentilerine yanıt verilmesi için gerekli her türlü adımın atılması çağrısı yaptı. Fu, Çin’in uluslararası barış ve güvenliğin korunmasına yönelik sorumluluklarını yerine getirmesi hususunda BMGK’ye destek verdiğini belirtti.
İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyinde kalan tek sağlık merkezi olan Kemal Advan Hastanesi’ne saldırmasının çok sayıda can kaybına yol açtığını anımsatan Fu, İsrail’in bu girişiminin uluslararası hukuku ve uluslararası insancıl hukuku ciddi şekilde ihlal ettiğini ve şoke edici olduğunu, Çin’in bu girişimi en sert dille kınadığını kaydetti.
Silahlı çatışmalarda sağlık tesislerinin güvenliğinin korunmasının uluslararası insancıl hukukun kırmızı çizgisi olduğunun altını çizen Fu, İsrail’i uluslararası insancıl hukukun yükümlülüklerine ciddiyetle uymaya, hastaneleri savaş cephelerine dönüştürmeye son vermeye, sağlık tesislerine yönelik saldırılarını durdurmaya, sağlık kurumlarının ve personelinin güvenliğini sağlamaya ve tutuklanan tüm sağlık personelini serbest bırakmaya çağırdıklarını dile getirdi.
İsrail-Gazze çatışmalarının benzeri görülmemiş bir insani felakete, sivillerin can kaybına ve yaralanmasına yol açtığına işaret eden Fu, 2025 yılı için çatışmaların sonlandırılmasının ve barışın yeniden tesisinin hâlâ en acil konu olduğunu, anlaşmazlıkların masumların can vermesiyle değil, siyasi irade ve müzakerelerle çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Fu Cong, ayrıca İsrail’e uluslararası toplumun güçlü çağrılarına kulak vererek, derhal tüm askerî operasyonlarını durdurması, Gazze’ye insani yardımların erişimine yönelik kısıtlamaları kaldırması, BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) faaliyetlerini yasaklama kararını uygulamayı durdurması ve insani yardım kurumlarının kurtarma çalışmaları için kolaylık sağlaması çağrısında bulundu.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, toplantıda İsrail’in Gazze’deki askerî operasyonlarının sağlık kurumlarına yıkıcı etkiler getirdiğini, 100 binden fazla Filistinlinin yaralanmasına ve bin 50’yi aşkın sağlık personelinin hayatını kaybetmesine yol açtığını açıkladı.