Sırbistan’da yeniden Vucic dönemi: Bundan sonra ne olacak?
Sırbistan seçim sonuçlarını CGTN Türk'e değerlendiren Dr. Stevan Gajiç, Batı'nın Kosova konusu başta olmak üzere Belgrad yönetimi üzerindeki baskılarını sürdüreceği görüşünde.
Batı’nın askeri müdahalesi de dahil olmak üzere, çatışmalı bir geçmişe sahip olan ve bu nedenle Kosova gibi günümüze kadar çözülmemiş önemli bir krize ev sahipliği yapan Sırbistan’da erken seçim düzenlendi.
Şubat 2022’den bu yana Rusya’ya verdiği kamu desteği ve Rus karşıtı yaptırımlara katılmamasıyla da öne çıkan bu ülke, son seçimlerle bir kez daha dünya gündemine girdi.
Sırbistan, Kolektif Batı ile Rusya arasındaki rekabetin yaşandığı bölgelerden biri olarak kabul ediliyor. Tarihinde yıkılan bir Yugoslavya ve kanlı NATO bombardımanları bulunan bu ülkede, NATO karşıtlığı ve Rus dostluğu baskın konumda.
Son olarak seçimlerde, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in desteklediği ve 2012'den bu yana iktidarda olan Sırp İlerleme Partisi (SNS) öncülüğündeki ‘Aleksandar Vucic-Sırbistan durmamalı’ ittifakı resmi olmayan sonuçlara göre seçimleri kazandı ve oyların yüzde 46.4'ünü alarak 125'ten fazla milletvekili çıkarmayı başardı.
‘Rus yanlısı’ olarak tanımlanan Vucic ittifakının ‘Batı yanlısı’ en büyük rakibi ‘Sırbistan şiddete karşı’ ittifakı ise oyların yüzde 23.3'ünü alarak, 64 milletvekili çıkardı.
Ülkenin geçmişinde ve bugününde önemli rol oynayan bir diğer önemli siyasi güç Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) ise oyların yüzde 6.7'sini alarak mecliste 18 sandalye kazandı.
Sırbistan aynı zamanda, mevcut politikaları ve konumu nedeniyle en fazla Batı müdahalesiyle karşılaşan ülkelerden biri. Kosova’ya 12 Haziran 1999 tarihinde konuşlanan NATO’ya ait Barış Gücü (KFOR), Belgrad yönetimi karşısındaki en büyük askeri tehdit olarak 24 yıldır varlığını sürdürüyor.
Çözülmeyi bekleyen problemlerle dolu böyle bir senaryoda düzenlenen seçimler, yalnızca Sırbistan sınırları içinde değil, ABD başta olmak üzere dünya genelinde de büyük bir ilgiyle takip edildi.
Düzenlenen seçimleri ve seçim sonuçlarının olası sonuçlarını, Belgrad merkezli Avrupa Çalışmaları Enstitüsü'nden Dr. Stevan Gajiç, CGTN Türk’e değerlendirdi.