CGTN Türk Dış Haberler Servisi
Shanghai İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri Zhang Ming, görev süresinin sonuna yaklaşırken verdiği röportajda örgütün genişleme sürecine dair açıklamalarda bulundu. China Daily gazetesine konuşan Zhang Ming “Çok sayıda üyelik talebi ofisimde bekliyor” dedi. 23 yıl önce 6 devletle kurulan ŞİÖ’nün bugün 10 üye, iki gözlemci ve 14 diyalog parterine sahip olduğunu anımsatan Zhang Ming örgütün cazibesinin zaman içinde artarak çekim merkezine dönüştüğünü söyledi.
ŞİÖ’ye olan ilginin artmasında örgütün temeli olarak kabul edilen “Shanghai Ruhunun” olduğunu vurgulayan Çinli diplomat “23 yıldır ŞİÖ üyesi devletler her zaman karşılıklı güven, yarar, eşitlik, istişare, farklı medeniyetlere saygı ve ortak kalkınma arayışını savundular.” dedi.
“Üçüncü tarafı hedef alan ittifaklara yer yok”
ŞİÖ’nün adalet ve çatışmasızlığı benimsediğini, üçüncü tarafları hedef alan ittifak siyasetine ise karşı çıktığını anımsatan Genel Sekreter Zhang Min, ülkelerin içişlerine müdahale edilmemesini esas aldıklarını belirtti. Zhang Ming "Bugünün uluslararası durumunda bir dizi istikrarsızlık ve belirsizlik ortaya çıktı. Şanghay Ruhu'nun rehberliğinde ve olumlu bir zihniyetle, belirlenen yönde iş birliğini tüm gücümüzle ilerleteceğiz ve iş birliği yoluyla Şanghay Ruhu'nun zengin çağrışımını ortaya koyacağız ve daha adil ve daha makul bir uluslararası politika inşa etmede önemli bir rol oynayacağız.” İfadesini kullandı.
Çinli diplomat dünyadaki genel duruma ilişkin ise “Bu dünyadaki tüm savaşlar, çatışmalar ve kargaşalar hegemonya ve güçlü olanın zayıf olan zorbalık yapmasından kaynaklanmaktadır.” tespitinde bulundu.
Türkiye de üye olmak istiyor
Üç yıllığına ŞİÖ’nün dönem başkalığını üstlenen Çin, yakın zamanda bu görevi Kazakistan’a devretmeye hazırlanıyor. Çin Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevinin ardından 1 Ocak 2022’de ŞİÖ Genel Sekreterliğine başlayan Zhang Ming döneminde 80’den fazla bakanlar toplantısı, 250’den fazla uzman toplantısı ve çeşitli alanlarda 400’ün üzerinde etkinlik düzenlendi. Çin’in başkanlığında geçen dönemde ŞİÖ iki yeni ve sekiz diyalog partnerini bünyesine katmasının yanı sıra Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler ile çeşitli bölgesel ortaklıklar tesis etti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 1 Temmuz 2024’te yaptığı açıklamadaTürkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütüne üye olmayı hedeflediğini söylemişti. Erdoğan, Washington'da düzenlediği basın toplantısında, “Hedefimiz daimi üye olmak. Türkiye gözlemci bir devlet olmak yerine 'Şanghay Beşlisi'ne daimi üye olarak katılmalı. Astana Zirvesi'nde bu konuyu (Rusya Devlet Başkanı) Sayın Putin ve Kazak mevkidaşım (Tokayev) ile görüştüm. Desteklerini talep ettim." ifadelerini kullanmıştı.