Kübra Karasu - Aslı Ağırdil

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçlü Savunma Bakanları Toplantısı: Stratejik işbirliği derinleşiyor Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçlü Savunma Bakanları Toplantısı: Stratejik işbirliği derinleşiyor

Bu yıl Küresel Limit Aşım Günü, 1 Ağustos'ta gerçekleşti ve dünya üzerindeki yıllık doğal kaynakların tükenme hızının endişe verici bir seviyeye ulaştığını gözler önüne serdi. Bu tarih, gezegenimizin bir yıl boyunca sunduğu kaynakların çok kısa bir sürede tüketildiğini ve çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik bir uyarı niteliği taşıdığını işaret ediyor.

Konuyu CGTN Türk'e değerlendiren Prof. Dr. Melih Baş, "ABD için tüketim hızına göre 5 dünyaya ihtiyaç var. Bu anlamda ABD, bu konudaki yüksek tüketimiyle Çin’in iki katı kadar kaynak tüketiyor." dedi.


"Geçen yıl iyileşiyor muyuz diye sevinmiştik"


Prof. Dr. Melih Baş sürekli geleceği yemeye devam ediyoruz diyerek şunları söyledi:


"1971'den 2024'e kadar sürekli geleceği yemeye devam ediyoruz. Küresel Limit Aşım Günü'nde geçen yıl 2 Ağustos'tan 1 Ağustos'a düştük. 2022'de bu tarih 28 Temmuz'du. Geçen yıl iyileşiyor muyuz diye sevinmiştik 2 Ağustos'a çıkınca; ama 2 Ağustos'tan 1 Ağustos'a düşme trendi devam ediyor. 1980 yılı, bu konuda iyi bir kilometre taşı. O tarihten itibaren Küresel Limit Aşım Günü'nün daha erkene çekilmesi hızlanıyor."


En hızlı tüketici Katar


Melih Baş Küresel Limit Aşım günü için ülkeleri şöyle sıraladı:


"1 Ağustos, dünya için kaynakların tükendiği gün. En hızlı tüketicilerin başında Katar geliyor; 11 Şubat'ta yıllık kaynaklarını tüketmiş durumda. Ardından beklenmedik bir şekilde Lüksemburg geliyor; o da 20 Şubat’tan itibaren gelecek yıldan tüketmeye başlamış. Sıralama daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Bahreyn şeklinde devam ediyor. En iyi ülke ise Kırgızistan."


"%180 açık vermiş durumdayız"


Türkiye'nin ABD kadar kötü durumda olmadığını söyleyen Baş, son olarak şöyle konuştu:


"ABD için tüketim hızına göre 5 dünyaya ihtiyaç var. Bu anlamda ABD, bu konuda oldukça yüksek bir tüketim oranına sahip. Hindistan için bu oran 0.7, Brezilya için 1.7, Çin için ise 2.5. ABD, bu konudaki yüksek tüketimiyle Çin’in iki katı kadar kaynak tüketiyor. Ülkemiz ABD kadar kötü değil ama çok ciddi ekolojik açık veren bir ülke haline geldik; %180 açık vermiş durumdayız. Bu oran aslında daha yüksek olabilir. Kapitalist sistem, dünya limit aşım gününü geriye çekmemize izin vermiyor. Bu yüzden yeni bir ekonomik model benimsemek çok önemli. Daha ekolojik ve estetik bir ekonomik model ile bu sorunun üstesinden gelebiliriz."