Kenya’da son bir haftadır hükümet karşıtı geniş katılımlı protesto gösterileri düzenleniyor. Güvenlik güçlerinin sert müdahalede bulunduğu olaylarda en az 22 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı, çok sayıda kişi ise gözaltına alındı.

Hükümetin getirdiği yeni vergi artışları ve artan yaşam maliyetlerinin tetiklediği protestolarda, halk, daha adil ve sürdürülebilir bir ekonomik düzene olan ihtiyacını dile getirirken, hükümet bu talepleri göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve gerçek silah kullanarak yanıtladı.

Son olarak, Kenya Devlet Başkanı William Ruto, protestoların ülke ekonomisine zarar verdiği iddiasıyla barışçıl bir çözüm çağrısında bulundu ve tasarıyı geri çekeceğini açıkladı. Ancak, ABD yanlısı olduğu bilinen hükümetin olayları yatıştırma hamlesinin ne kadar başarılı olacağı şüpheli. Kenya'da devam eden kitlesel hükümet karşıtı gösterilerle ilgili Kenyalı aktivist Mo Kasuku ile konuştuk. "Kenya Devlet Başkanı, 2024 vergi zammı yasasının kabul edilmesini istedi. Bu, IMF ve Dünya Bankası tarafından desteklenen bir yasa. Yani bu yasa Kenya halkına karşı çok ağır vergi önlemleri uygulayacaktı" diyen Kasuku, Kenya halkının, özellikle de nüfusun yüzde 70'inden fazlasını oluşturan gençlerin bu yasaya karşı çok öfkeli olduğunu belirtti. Kasuku, "Kenya'daki gençlerin yüzde 50'sinden fazlasının kayıtlı istihdamı yok. Önerilen vergilendirmeler kanser ilaçları, arazi kiralamaları, ekmek, motorlu taşıt vergileri gibi halkın zararına olacak, cezalandırıcı vergi önlemleriydi" ifadelerini kullandı.

'Ayaklanma sosyal medyada başladı'

Kasuku, protestoların sosyal medyada, TikTok'ta ve Twitter'da başladığını ve sokaklara taştığını söyledi. Aynı zamanda, dünya basınına da yansıyan, eylemcilerin parlamento binasına düzenlediği baskına dikkat çekerek "Gençlerin parlamento barikatlarını aştığı, parlamento binasına girdiği ve milletvekillerinin protestoculardan kaçmasına yol açan büyük bir protesto düzenledik. Ülkedeki bu vergi zammı yasası nedeniyle çok, çok fazla öfke var" ifadelerini kullandı.

'Halk yoksulken siyasetçiler lüks yaşıyor'

Gençlerin siyasetçilere ve cumhurbaşkanına öfkeli olduğunu vurgulayan Kasuku "Gençler, siyasi sınıfın, siyasetçilerin ve cumhurbaşkanının kendilerine bağımlı olmamız için bu vergileri ödememizi talep etmelerine öfkeli. Ancak Kenyalıların çoğunluğu yoksulken birçoğu lüks bir yaşam süren bu insanlar için neden vergi ödediğimizi anlamıyoruz" dedi. Kasuku ayrıca, hükümetin protestoculara şiddet uygulayacağından ve daha fazla insanın hayatını kaybetmesinden endişe ettiklerini belirtti.

Vergi zammında geri adım protestoları bitirir mi?

Kenya'da devlet başkanının vergi zammı yasasını geri çekeceğine dair söz verdiğini ancak halkın öfkesinin yolsuzluk, israf ve siyasi sınıfın ülkeyi küçümsemesinden kaynaklandığını söyledi ve şu açıklamalarda bulundu: "Başkan dün vergi zammı yasasını geri çekeceğine dair söz vermesine rağmen, öfke yolsuzluktan, israftan ve siyasi sınıfın ülkeyi küçümsemesinden kaynaklanıyor. Bu protesto büyük ölçüde hiçbir siyasi desteği olmayan gençler tarafından yönetiliyor. Muhalefet üyelerinden bazıları protestoları kendi lehlerine çevirmeye çalışıyorlar ama izin buna verilmiyor. Ancak bazı muhalefet milletvekilleri bu dalgaya binmeye çalışıyor ama buna izin verilmiyor. Ama evet, bazı muhalefet milletvekilleri Maliye Yasa Tasarısı'nı desteklemedi ve protestocularla dayanışma gösteriyorlar. Ancak bu eylemlerin ve tüm seferberliğin sosyal medya üzerinden başlatıldığı açıkça belirtilmeli. Vergi zammını geri çekse bile, yine de halktan fazladan vergi almanın bir yolunu bulacaktır. Ancak mesele vergilerden çok daha büyük. İnsanlar, hükümetin halkı küçümsemesine kızgın. Birçok şeye kızgınlar. Ve daha önce de söylediğim gibi, başkan halkın güvenine sahip değil. Yani bu cezalandırıcı vergi önlemlerini geri çekse bile, yine de halktan fazladan vergi almanın bir yolunu bulacaktır."

'Ruto için zor bir dönem'

Öte yandan Kasuku, Kenya Devlet Başkanı William Ruto'nun da zor bir dönemle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, "Ruto çok zor bir dönemle karşı karşıya çünkü sadece iki yılda sevilmeyen bir başkan haline geldi. Bu yüzden insanlar istifasını istiyor ve vergi önlemlerini geri çekmesinin hiçbir şeyi etkileyeceğini düşünmüyorlar" dedi.

'Filistin'de olanlar Kenya'da da olabilir'

Filistin'de devam eden olaylara da değinen Kasuku, Kenya'daki mücadeleyle Filistin'deki mücadelenin 'birbirine bağlı olduğu' görüşünde.

Kenyalıların Filistin'le dayanışma içinde olduğunu söyleyen Kasuku, şunları söyledi:

İranlı gazeteci Mirzaei: ‘Trump’ın önceliği İran değil Çin olacak’ İranlı gazeteci Mirzaei: ‘Trump’ın önceliği İran değil Çin olacak’
"Biz Kenya'daki aktivistler olarak mücadelelerimizin birbirine bağlı olduğunun bilincindeyiz. Filistin'de olanlar, özellikle cumhurbaşkanımız Batı ile ittifak yapmaya karar verdiği ve Batı'nın Filistin'de terör estirdiği şu dönemde, kolayca Kenya'da da olabilir. Ayrıca hükümetimizin yakın zamanda İsrail'den silah satın almak istediğini biliyoruz ve Kenya hükümetinin, vatandaşlarını gözetlemek için İsrail tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımını kullandığının farkındayız. Hükümetin, İsrail'den silah almak için parası varsa ama Kenya halkına hizmet etmek için parası yoksa, işte bu yüzden birlikte mücadele ediyoruz. Mücadelelerimiz birbirine bağlı. Bu yüzden Afrikalılar olarak Filistin'le dayanışma içindeyiz çünkü onların da bizimle dayanışma içinde olduklarını biliyoruz." ÖZEL HABERLERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN