Manşet

Japonya’nın askeri hamlesine 2. Dünya Savaşı hatırlatması

Japonya, ABD ile yaptığı görüşmelerin ardından Hindistan ve Avustralya ile askeri iş birliğini ele alan zirveler düzenleyecek. Uzmanlar İkinci Dünya Savaşı’nda yaşanan felaketleri anımsatarak Tokyo yönetimini uyarıyor.

Japonya’nın kamu yayın kuruluşu NHK kanalı, Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa ve Savunma Bakanı Minoru Kihara’nın 20 Ağustos’ta Hindistanlı mevkidaşları ile bir araya geleceğini duyurdu. Haberde tarafların “özgür ve açık Hint-Pasifik” bölgesindeki iş birliği imkanlarını ele alacağı iddia edilirken, Japon bakanların benzer temasları Avustralya’da da sürdürmesi bekleniyor.

NHK konuyla ilgili hazırladığı haberinde Japonya ve Avustralya’nın geçen yıl yaptığı görüşmelerdeki planların yeniden değerlendirileceğini aktarırken, “Tokyo’daki liderler Çin’in Hint-Pasifik’te artan etkisi bağlamında iki ülke ile bağlarını güçlendiriyor.” ifadelerine yer verdi.  Japonya ve ABD, temmuz ayının sonlarında 2+2 olarak bilinen Dışişleri ve Savunma Bakanları toplantısını tertip ederken ismi geçen ülkelerin tamamı QUAD çatısı altında yer alıyor.

ABD’nin başını çektiği ve Japonya’nın araçsal hale getirildiği Hint-Pasifik planlarının merkezinde Çin’e karşı oluşturulacak birlik yer alıyor. İsminin gizli kalması kaydıyla Çin’in Global Times gazetesine konuşan bir yetkili Tokyo yönetiminin silah alımlarına benzeri görülmemiş oranda hız vermesinin Japonya’nın deniz aşırı askeri ideallerine hizmet ettiğini söyledi. Japonya’nın milititarize hale gelmesinin acı sonuçlarına uluslararası toplumun 2. Dünya Savaşı sırasında tanıklık ettiğinin altını çizen uzman, “tarihten ders çıkarılması” uyarısında bulundu. Uzman “Çin’in çevresindeki askeri kuşatma, aynı zamanda ciddi bir güvenlik endişesine neden olurken, stratejik dengeye zarar veriyor ve bölgedeki barış ile istikrara olumsuz etki yapacak.” dedi.