ABD'nin New York eyaletinde bu hafta geniş çaplı bir nükleer eğitim tatbikatı gerçekleştirilecek ve görünür faaliyetlerin Pazartesi günü başlaması bekleniyor, Tatbikatı FBI açıkladı.
Çok sayıda kurumun katıldığı bu tatbikatın 26 Ocak ile 31 Ocak tarihleri arasında Schenectady, Albany ve Saratoga ilçelerinde yapılması planlanıyor. Ajans, tatbikatın halk için herhangi bir tehdit oluşturmadığını belirtti.
Eğitim ağırlıklı olarak Albany Uluslararası Havalimanı, Stratton Hava Ulusal Muhafız Üssü ve Saratoga İlçesi'nin kuzeyindeki itfaiye birimlerinde yoğunlaşacak.
Tatbikatlar bir nükleer olayı simüle edecek ve FBI'ın açıklamasına göre, ABD hükümeti tarafından 2012 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen iki yıllık tatbikatların bir parçası olacak.
“Bu tatbikatın planlamasının ilkbaharda başladığını düşünüyorum,” dedi FBI Albany Halkla İlişkiler Görevlisi Sarah Ruane gazetecilere. Tatbikatların son dönemdeki ya da devam eden dünya olaylarına yanıt olarak yapılmadığını ekledi.
Açıklamada, "Tatbikatın yapılacağı bölgelerde, kişisel koruyucu ekipman giymiş katılımcılar, askeri personel, araçlar ve uçaklar görülebilir, bu durum “gerçekçi koşulları simüle etmek” amacıyla gerçekleştirilecektir" ifadeleri kullanıldı.
Tatbikatın amacı, “ABD veya denizaşırı bir nükleer olay durumunda operasyonel hazırlığı uygulamak ve geliştirmek” olarak açıklandı.
“Bu, bir nükleer olayın soruşturmasına destek verecek olan Ulusal Teknik Nükleer Adli Tıp Yer Toplama Görev Gücü’nün bir tatbikatıdır,” dedi Ruane. “Görev Gücü'nün misyonu, ulusal laboratuvarlarda analiz edilmek üzere nükleer kalıntı örnekleri toplamaktır.”
ABD düzenli olarak nükleer hazırlık tatbikatları yapmaktadır. En son önemli tatbikatlardan biri, ABD Stratejik Komutanlığı tarafından Ekim ayında başlatılan Global Thunder 25 (GT25) idi.
Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve Çin ile nükleer silah stoklarını azaltma konusunda görüşme yapmayı umduğunu söyledi. Trump’a göre, nükleer silahsızlanma fikri daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından desteklenmişti.
Trump ayrıca ABD’nin nükleer cephaneliğini sürdürmenin büyük bir maliyeti olduğunu ve “nükleer konulara muazzam miktarda para harcandığını, yıkıcı kapasitenin ise konuşmak bile istemeyeceğimiz bir şey olduğunu” savundu.
Rusya ve ABD, her iki ülkenin konuşlandırılmış stratejik nükleer savaş başlıklarını azaltmasını gerektiren Yeni START silah kontrol anlaşmasına daha önce bağlı kalmıştı. Ancak Moskova, 2023 yılında Washington’un Ukrayna’ya askeri desteğine yanıt olarak anlaşmaya katılımını askıya aldı. Buna rağmen Rusya, anlaşmanın sınırlarına bağlı kalacağını belirtmiş ve Devlet Başkanı Putin, nükleer silahların yalnızca bir “son çare” olarak kullanılacağını defalarca vurgulamıştı.