Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan tarafından imzalanacak Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması hakkında İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi bir makale kaleme aldı.
Sputnik'te yer alan makalede Irakçi, "Anlaşmanın önemli yönlerinden biri, güvenlik ve savunma alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesidir. İran ve Rusya, terörizm ve aşırıcılıkla mücadelede değerli deneyimlere sahiptir. Bu tür bir ortaklık, yalnızca iki ülkenin çıkarlarına hizmet etmekle kalmaz, aynı zamanda bölgesel ve küresel istikrarı pekiştirir ve dünya barışına katkıda bulunur" ifadelerini kullandı.
Anlaşmanın askeri birliktelik oluşturmayı amaçlamadığını belirten Irakçi, "Bu, tamamen kapsamlı bir anlaşmadır. Örneğin, bu bir askeri birliktelik anlaşması değildir ve belirli bir hedefe yönelmemektedir; tüm alanları kapsayan, kapsamlı bir anlaşmadır"diye ekledi.
Ayrıca, Rusya ile İran arasındaki savunma işbirliğinin hiçbir ülke için tehdit oluşturmadığını ifade etti.
Irakçi, "Bazı medya kuruluşlarının iddialarının aksine, bu işbirliği tehdit amacı değil, ortak güvenliği güçlendirme ve insani değerleri koruma amacı taşıyor" dedi.
Pazartesi günü duyuruldu
Pazartesi günü Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın 17 Ocak'ta yapılacak müzakerelerinin ardından anlaşmayı imzalayacağını duyurdu.
Haziran 2024’te Rusya ve İran, iki ülke arasında dengeli bir işbirliği sağlamayı amaçlayan kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşmasında uzlaşmıştı.
İran’ın Rusya Büyükelçisi Kazem Jalali, anlaşmanın 47 maddeden oluştuğunu ve ikili ilişkilerin tüm yönlerini kapsadığını belirtmişti. Yeni anlaşma, 2001 yılında imzalanan mevcut anlaşmayı değiştirecek.
"İki ülke arasındaki tüm işbirliği boyutlarını kapsıyor"
Irakçi, "İran ve Rusya arasında yapılacak 20 yıllık anlaşma, sadece siyasi bir belge değil, aynı zamanda geleceğe yönelik bir yol haritası. Bu anlaşma, iki ülke arasındaki tüm işbirliği boyutlarını kapsıyor" dedi.
Anlaşma, ekonomi, teknoloji ve insani yardım gibi alanları da içerecek şekilde düzenlendi. Ayrıca, kültürel işbirliğini güçlendirmek amacıyla turistlerin seyahat koşullarının kolaylaştırılması hedefleniyor.
Irakçi konuyla alakalı, "Uluslararası ilişkilerde sıklıkla göz ardı edilen bir alan, kültürel değişimlerin önemi ve stratejik anlaşma, turistlerin seyahat koşullarını basitleştirerek ortak kültürel programlar oluşturulmasına olanak tanıyacaktır. Bu sayede iki ülke birbirini daha iyi anlayabilecektir" ifadelerini kullandı.
"Kuzey-Güney ulaşım koridoru tamamlanacak"
İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, Rusya ile İran arasındaki yeni stratejik anlaşmanın, Kuzey-Güney ulaşım koridorunun tamamlanmasını ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasını hedeflediğini belirtti.
Irakçi, "Bu büyük ulaşım projesi, İran’ı Rusya’ya ve oradan Avrupa ile Asya’ya bağlıyor. Koridor tamamlandığında, iki ülke arasındaki ticaret yolları kısalacak ve maliyetler azalacaktır" dedi.
Yeni anlaşma, geçen yıl yüzde 15 artan İran-Rusya ticaret hacminin büyümesini hızlandırmayı hedefliyor. Irakçi, belgenin tüm ekonomik yönleri kapsayacağını, ortak pazarların geliştirilmesi ve altyapı projelerine yapılacak yatırımları içerdiğini ifade etti.
Tahran ve Moskova, enerji üretiminde de işbirliği yapmayı planlıyor.
Irakçi, "İran ve Rusya, petrol ve gaz sanayisinde iki büyük güç olarak, üretim, iletim ve enerji ihracatı alanlarında birbirleriyle işbirliği yapabilirler" şeklinde konuştu.