Özel Haberler

Güney Çin Denizi’nde önemli keşif: Ming Hanedanı döneminden kalma 2 gemi bulundu

Bilim insanları, keşfedilen iki ticaret gemisinden çıkarılan porselen, çanak çömlek ve madeni paralar da dahil olmak üzere 900'den fazla eserin, Deniz İpek Yolu için önemli kanıtlar olduğunu söylüyor.

Çin'deki su altı arkeologları, Ming Hanedanı döneminde Güney Çin Denizi'nin dibine batan iki ticaret gemisinden 900'den fazla eser çıkardı.

South China Morning Post'un haberine göre gemiler, Hainan adasının 149 km güneydoğusunda, yüzeyin yaklaşık 1,5 km altında bulunuyordu. Ayrıca birbirlerinden yaklaşık 22 km uzaklıktaydılar.

Çin Ulusal Kültür Mirası İdaresi'nin (NCHA) açıklamasına göre, araştırmacılar geçen yıl üç aşamada ilk gemiden bakır paralar, çanak çömlek ve porselen de dahil olmak üzere 890 nesne çıkardı. Bu, sitede bulunan 10 binden fazla nesnenin sadece küçük bir kısmı. Arkeologlar, geminin battığında Çin'in Jingdezhen kentinden porselen taşıdığından şüpheleniyor.

Ekip, ikinci gemiden, aralarında Hint Okyanusu'ndan geldiği tahmin edilen deniz kabukları, geyik boynuzları, porselen, çanak çömlek ve abanoz kütüklerinin de bulunduğu 38 eşya çıkardı. Edinilen bilgilere göre gemiler, 1368'den 1644'e kadar süren Ming hanedanının farklı dönemlerinde kullanıldı. Eserlerin çoğu 1505-1521 yıllarını kapsayan Ming hanedanının Zhengde (Ming Hanedanı'nın 10. İmparatoru) döneminden kalma.

Arkeologlar eserleri toplamak ve deniz tabanından tortu örnekleri toplamak için insanlı ve insansız su altı araçları kullandılar. Ayrıca, enkaz alanlarını yüksek çözünürlüklü su altı kameraları ve 3 boyutlu lazer tarayıcı ile belgelediler.

Çin Ulusal Kültürel Miras İdaresi başkan yardımcısı Guan Qiang, “Keşif, Çinli ataların Güney Çin Denizi’ni geliştirdiğine, kullandığına ve bu denizde seyahat ettiğine dair kanıtlar sunarken, iki gemi batığı, antik Deniz İpek Yolu boyunca ticaret ve kültürel alışverişin önemli tanıkları olarak hizmet ediyor.” açıklamasında bulundu.

Ming Hanedanı’nda denizcilik faaliyetleri

Ming Hanedanı dönemi, Çin tarihinin en parlak dönemlerinden biridir. Bu dönemde Çin'in nüfusu iki katına çıktı ve ülke Batı ile önemli kültürel bağlar kurdu. Ming Hanedanı’nın denizcilik faaliyetleri, özellikle “Ming deniz seferleri” olarak bilinen büyük keşif gezileri, bu dönemin en dikkat çekici olayları arasında yer alır.

1405 ile 1433 yılları arasında, Ming Hanedanı'nın hazine filosu Güney Çin Denizi ve Hint Okyanusu'na yedi büyük deniz seferi düzenledi. İmparator Yongle, 1403 yılında bu hazine filosunun inşa edilmesini emretti. Bu kapsamlı inşa projesi, Güney Çin Denizi ve Hint Okyanusu'nun uzak kıyılarına ve adalarına erişimi mümkün kıldı. Ünlü Amiral Zheng He, bu büyük seferlere komuta etmek üzere görevlendirildi. İlk altı sefer Yongle döneminde (1402-1424), son ve yedinci sefer ise Xuande döneminde (1425-1435) gerçekleştirildi.

15. yüzyılın başlarında yapılan bu deniz seferleri, Ming Hanedanı'nın gücünü daha güneye ve batıya yayarak üstün bir deniz gücü haline gelmesini sağladı. Seferlerin asıl amacı, gemilerin ve filoların büyüklüğü, kullanılan rotalar, deniz haritaları, ziyaret edilen ülkeler ve taşınan kargolar gibi konular hala tartışılmaktadır.

Zülal Çelik KÜLTÜR-SANAT HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN