Dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna'ya gönderilmesi üzerindeki tartışmalar devam ederken Avrupa Birliği (AB) ilk somut adımı attı.

AB Konseyi, üye ülkelerin Ukrayna'ya 35 milyar euroluk istisnai bir makro finansal yardım kredisi gönderme konusunda uzlaştıklarını bildirdi.

Alınan bu kararı Prof. Dr. Vişne Korkmaz CGTN Türk'e değerlendirrdi. 

"Güç kullanan ilk ülke Rusya değil"

Bu tür kararların alınması sorunludur diyen Vişne Korkmaz şöyle konuştu:

Gagavuzya Devlet Başkanı Evghenia Guțul: "Moldova'da Adalet ve Demokrasi İhlal Ediliyor" Gagavuzya Devlet Başkanı Evghenia Guțul: "Moldova'da Adalet ve Demokrasi İhlal Ediliyor"

"Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün bozulduğunu görüyoruz ve bu, aslında Birleşmiş Milletler kolektif güvenlik anlayışına aykırıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bu yönde bir karar çıkması, yani herkesi bağlayıcı bir karar çıkması imkansız çünkü Rusya orada ve daimi üye olarak veto hakkına sahip bir ülke. Bir de şöyle bir durum var: Güç kullanma, uluslararası hukuka aykırı; fakat güç kullanan ilk ülke Rusya değil. Daha önce Irak'ın işgalini gördük. Dolayısıyla, büyük güçlerin uluslararası hukukun sınırlarını esnekleştiren eylemleri açısından, Rusya'nın eylemi bir ilk değil.

Bu çerçevede, sistemde tek revizyonist güç olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin de revizyonizme başvurduğunu zaman zaman görüyoruz. Rusya da bunu bir hırsızlık olarak yorumluyor ve böyle de yorumlama hakkına sahip. Çünkü liberal düzene Rusya da yatırım yaptı, o karşılıklı bağımlılıklar kuruldu. Bugün ise Rusya, bu düzen içinde izole edilmeye çalışılan bir aktör. Eğer böyle olursa, karşılıklı bağımlılığı kimse kurmaz. Bu durum, küresel liberal sistem için bir sorun teşkil ediyor. G7'nin bu tür kararlar alması, daha büyük bir sorun oluşturuyor. Çünkü G7, küresel liberal sistemin sembol kurumu değil mi? G20'den farkı, liberal sistemi temsil eden ve batı liberal sistemine entegre aktörlerden oluşan bir kulüp olmasıdır. Dolayısıyla, bu tür kararların alınması sorunludur."

"Ukrayna'nın paraya çok ihtiyacı var"

Ukrayna'nın para yardımına ihtiyacı olduğunu söyleyen Korkmaz, şöyle devam etti:

"Ukrayna direniyor ama onun direncinin de sınırları var. Bunu biliyoruz, çünkü karşıda büyük bir güç var ve Ukrayna'nın paraya ihtiyacı var. Ukrayna'nın direnmenin devam etmesi, askeri hazırlıkların sürdürülmesi için tek sebep değil. Bir sebep de, Rusya'nın özellikle kritik altyapıyı hedef alması. Bildiğimiz gibi, kritik altyapının, yani elektriğin, suyun, temel yiyeceklerin üretilebilmesi için saldırı sonrasında tekrar canlandırılması ve tedavi edilmesi gerekiyor. Bu da para demek; yani Ukrayna'nın paraya çok ihtiyacı var. Eğer Amerika Birleşik Devletleri'nin Ukrayna politikası radikal bir biçimde değişirse, Ukrayna bu şekilde masaya oturmadan direnmeyi ne kadar sürdürebilir? Bu büyük bir soru."