İsrail’in Filistin’e dönük işgal, katliam ve tehcir politikası devam ederken Çin’in ev sahipliğinde toplanan 14 Filistinli örgüt “Beijing Deklarasyonuna” imza attı. 30 Nisan’da Hamas ve el Fetih arasındaki görüşmelere yaptığı ev sahipliği öne çıkan Çin’in Suudi Arabistan ve İran normalleşmesinin ardından bölgedeki en büyük uzlaşı başarılarından biri olarak kabul edilen Beijing Deklarsyonu’nun en önemli çıktısı geçici hükümetin kurulma kararı oldu.

Geçici hükümetin, Filistin devletinin tüm topraklarındaki kurumları birleştirmeye, Gazze Şeridi'ni yeniden inşa etmeye ve en kısa sürede Filistin Merkez Seçim Komisyonu'nun denetiminde genel seçimler için zemin hazırlamaya başlayacağı kayıt altına alındı. Gruplar, Filistinlilerin topraklarından zorla çıkarılma girişimlerine karşı koyma ve BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulu kararlarına ve Uluslararası Adalet Divanı görüşüne göre yerleşim ve yerleşim genişlemesinin yasadışılığını teyit etme konusunda da anlaştılar.

Filistinli örgüt yetkilileri, toplantının kapanışında Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin ile beraber kameralar karşısına geçti. Hamas’ın üst düzey yetkilisi Musa Ebu Marzuk, müzakerelerin ardından Filistinli gruplarla bir anlaşma imzaladıklarını doğruladı. Marzuk, “Bugün ulusal için anlaşma imzalıyoruz ve bu süreci tamamlamanın yolunun ulusal birlik olduğunu ilan ediyoruz. Ulusal birliğe bağlıyız ve bunun için çağrı yapıyoruz” dedi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pekin Bildirisi’nin en önemli vurgusunun “savaş sonrası Gazze’nin yönetimi etrafında geçici bir ulusal uzlaşı hükümeti kurması” olduğunu söyledi. Wang Yi, “Uzlaşma, Filistinli grupların iç meseledir, ancak aynı zamanda uluslararası toplumun desteği olmadan da başarılamaz” dedi. 

Öte yandan Hamas'ın Ulusal İlişkiler Ofisi Başkanı Hüsam Bedran, Filistinli grupların 21 ve 22 Temmuz tarihlerinde Çin'in başkenti  Beijing yaptığı toplantıya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Bedran, Pekin'de Filistinli gruplar tarafından üzerinde anlaşmaya varılan bildirinin, "Filistin'in ulusal birliğine ulaşması yolunda önemli bir adım" olduğunu belirtti.

Bildirinin oluşmasında Çin'in gösterdiği "büyük çabadan" ötürü teşekkür eden Bedran, ABD'nin Filistinli gruplar arasındaki anlaşmaya karşı çıktığını vurguladı.

Bedran, Filistinli gruplar tarafından imzalanan bildirinin en önemli noktasının "Gazze ve Batı Şeria'da Filistin halkını yönetecek, yeniden inşa faaliyetlerini denetleyecek ve seçim koşullarını hazırlayacak bir Filistin ulusal mutabakat hükümetinin kurulması"olduğunu ifade etti.

Mekanizmanın detayları henüz açıklanmadı

Gruplar, Gazze ve Batı Şeria'daki ambargoyu kaldırmak ve insani ve tıbbi yardımların kısıtlama veya şart olmaksızın ulaştırılmasının önemini vurguladılar. Şehit aileleri, yaralılar ve evlerini kaybedenlere destek sağlanacağı ifade edildi. Açıklamanın tüm yönleriyle uygulanmasına yönelik kolektif bir mekanizma üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtilirken, bu mekanizmanın detayları açıklanmadı. Ayrıca, ulusal ekiplerin ortak çalışması için genel sekreterler toplantısının bir başlangıç noktası olduğu ve bu bildirinin uygulanması için bir zaman çizelgesi belirlendiği ifade edildi, ancak bu zaman çizelgesi de açıklanmadı.

Son birkaç yıl içerisinde Lübnan gibi ülkelerde bir araya gelen ancak uzlaşmaya Çin’de varan grupların isimleri şu şekilde sıralandı:

Fetih, Hamas, İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi, Filistin Halk Partisi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Komutanlığı, Filistin Demokratik Birlik (FIDA), Filistin Kurtuluş Cephesi, Arap Kurtuluş Cephesi, Filistin Arap Cephesi ve Halk Kurtuluş Savaşçıları (Kuvvetler).

Dört maddede bölünmeyi sone erdirecekler

"Çin'deki görüşmeler sırasında, tüm Filistinli güç ve grupları FKÖ çerçevesinde kapsayan kapsamlı bir Filistin ulusal birliğine ulaşma ve BM kararlarına uygun olarak başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını sağlama ve 194 sayılı karar uyarınca dönüş hakkını garanti altına alma" konusunda anlaşmaya varıldığı belirtilen bildiride bölünmeyi sona erdirmek için şu dört madde sıralandı:

Çinli uzmanlar yorumluyor: Büyük güçler arası ilişkiler yeni dönemde nasıl şekillenecek? Çinli uzmanlar yorumluyor: Büyük güçler arası ilişkiler yeni dönemde nasıl şekillenecek?

1. BM'nin ilgili kararlarına uygun olarak başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması ve dönüş hakkının garanti altına alınması.

2. Filistin halkının uluslararası hukuk ve BM Sözleşmesi çerçevesinde işgale karşı direniş ve onu sona erdirme hakkı.

3. Filistinli grupların mutabakatıyla ve yürürlükteki Filistin Temel Yasası'na dayanarak Başkan tarafından kararlaştırılan geçici bir ulusal uzlaşı hükümeti kurulması ve bu hükümetin Batı Şeria, Kudüs ve Gazze Şeridi'ndeki tüm Filistin topraklarında yetkilerini kullanması.

4. FKÖ kurumlarını geliştirmek ve yeni ulusal konsey oluşturulana kadar siyasi karar alma sürecinde ortaklığı sağlamak amacıyla geçici birleşik liderlik çerçevesinin etkinleştirilmesi.