Özel Haberler

“Çin’i Anlamak” konferansı başladı: Deneyimler ve dersler paylaşılacak

Milyonlarca insanı yoksulluktan kurtaran ve dünyanın en büyük ekonomik güçleri arasına adını yazdıran Çin’i anlamak bugün her zamankinden daha önemli. Çin yönetimi farklı ülkelerden gelen 600’ün üzerindeki temsilci ile Çin’e özgü modernleşme yolunu iki gün boyunca tartışacak.

CGTN Dış Haberler Servisi

Çin modernizasyonuna ve dünya için yeni fırsatlara odaklanan 2024 Çin'i Anlama konferansı, salı günü Çin'in Guangdong Eyaletinin başkenti Guangzhou'da başladı. İki gün sürecek etkinlikte alt paralel seminer, 14 tematik forum, iki panel ve Çin’in başarılarına odaklanan sergiler yer alacak. Güney-Güney iş birliği fırsatlarına da odaklanacak etkinliğin bu yılki sloganı “Reformu sonuna kadar sürdürün: Çin modernizasyonu ve Dünya kalkınması için yeni fırsatlar olarak belirlendi. Ekinliğin ev sahipliğini ise Çin İnovasyon  ve Kalkınma Stratejisi Enstitüsü, Çin Halk Dışişleri Enstitüsü ve Guangdong eyalet hükümeti yapıyor.

Çin İnovasyon ve Kalkınma Stratejisi Enstitüsü'nün krucu başkanı Zheng Bijian konferansın farklı medeniyetler ve uluslar arasındaki anlayış farklılıklarına açıklık getirmek olduğunu belirterek “Erkinliğimiz Çin’i, dünyayı ve küresel düzlemdeki değişmeleri anlamayı amaçlıyor.” diye konuştu.

600’ün üzerinde büyükelçi, politikacı, medya temsilcisi ve akademisyenin hazır bulunduğu etkinliğe Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping gönderdiği mektupta Çin modernleşmesinin önemine dikkat çekti. Çin'in modernleşme çabasının 1,4 milyar insanın daha iyi bir yaşam özlemini karşıladığını ve dünya barışına katkılar getireceğini belirten Xi, bu çabaların aynı zamanda “insanlığın ortak kader toplumuna hizmet edeceğini” vurguladı.

“Modernleşme yolunda iş birliği”

İnsanlığın yüz yılda bir görülebilecek belirsizlik ortamının içine sürüklendiğine dikkati çeken Çin lideri Xi Jinping, diğer ülkelerle birleşmek için reform çabalarını hızlandırdıklarını, diğer ülkelerin modernizasyonuna dayanan iş birliği modellerine açık olduklarını aktardı. Xi, Çin'in daha hızlı bir tempoda yüksek standartlı bir sosyalist piyasa ekonomisi inşa ettiğini, kurumsal açılımı istikrarlı bir şekilde genişlettiğini, yüksek standartlı uluslararası ekonomik ve ticaret kurallarına uyum sağlama inisiyatifini aldığını sözlerine ekledi.

“Çin’i anlamak 2024” konferansı öncesinde Çin Komünist Partisi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi Üyesi ve Devlet Konseyi Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang da basına yaptığı açıklamada “Çin, reformu sonuna kadar sürdürecek ve Çin tarzı modernizasyon için güçlü bir ivme sağlayacak. Bununla birlikte Çin, dünyaya daha fazla istikrar ve kesinlik sunarak barışçıl kalkınma yoluna bağlı kalacak.” ifadelerini kullandı.

Avrupalı eski bakan: Rakip değil ortak olalım

2013’ten bu yana düzenlenen Çin’in anlama konferansına dair yabancı katılımcılar da Çin medyasına verdiği röportajlarda Pekin yönetiminin modernleşme yolunda attığı adımlardan övgüyle bahsettiler. Eski Portekiz İstihdam Bakanı, eski Avrupa Parlamentosu üyesi ve Brüksel merkezli bir düşünce kuruluşu olan Avrupa İlerici Çalışmalar Vakfı başkanı Maria João Rodrigues, Global Times gazetesine yaptığı açıklamada Avrupa’nın Çin’e karşı “sistemik rakip” tanımlamasını eleştirerek, tarafların “küresel ortaklar” haline gelmesi gerektiğini belirtti.

Etkinliğe katılan ve “Dünya’nın neden Çin’e ihtiyacı var?” isimli kitabın yazarı Kyle Ferana’da Çin’in birçok ülke için en büyük ticari partner olmasının yanı sıra dünyanın en büyük yeşil enerji üretim üssü haline geldiğini anımsatarak “Bu durum Çin’i daha da önemli yapıyor.” dedi. ABD’li yazar "Margaret Thatcher'ın ünlü 'Neoliberal kapitalizme alternatif yok' sözünü duymuşsunuzdur. Bence bir alternatif var ve şu anda bunu en iyi Çin temsil ediyor." diye ekledi.