RECEP ERÇİN
Türkiye, hazirandaki zafiyetten sonra temmuza ihracat gelirlerini artırdı. Ticaret Bakanlığı'nın Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte Kayseri'de yaptığı aylık ihracat verileri toplantısında detaylar kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre 2024 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla ihracat yüzde 13,8 oranında artarak 22 milyar 512 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 7,9 oranında azalarak 29 milyar 747 milyon dolarda kaldı. Dış ticaret hacmi, binde 3 oranında artarak 52 milyar 259 milyon dolar olarak gerçekleşti.
DIŞ TİCARETTE HACİM AZALDI
Bunun yanında 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre;
ihracat yüzde 4,1 oranında artarak 148 milyar 789 milyon dolara yükselirken, ithalat, yüzde 8,4 oranında azalarak 198 milyar 616 milyon dolara çekildi.
Dış ticaret hacmi ise yüzde 3,4 oranında azalarak 347 milyar 405 milyon dolarda kaldı. Kayseri'deki toplantıda Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'ın da dikkat çektiği üzere ithalatta bir azalma yaşanırken, ihracatın ithalatı karşılama oranı arttı.
Buna göre 2024 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla; ihracatın ithalatı karşılama oranı 14,5 puan artarak yüzde 75,7 oldu. Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı da 19,1 puan artarak yüzde 86,7'ye ulaştı.
Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 13,3 puan artarak yüzde 87,3 seviyesini gördü.
ÇİN İLE TİCARET GELİŞİYOR
Bakanlık verilerine göre Türkiye'nin temmuz ayında en çok ithalat yaptığı ülke 4.1 milyar dolarla Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Türkiye'nin Çin'den ağırlıklı olarak ara malı ve hammadde tedarik ettiği görülüyordu. Son birkaç yılda ise Çinli teknoloji ve otomotiv devleri Türkiye pazarına, fiyat/kalite performansı açısından başarılı ürünler sundular. Geçen sene aynı ayda Çin'den yapılan ithalatın 4.6 milyar dolar olduğu görülüyor. Buna göre geçen yıla kıyasla yarım milyar dolarlık bir düşüş söz konusu. Öte yandan Çin'e yapılan ihracat temmuzda yüzde 51 oranında artış kaydetti. Çin'e 312.8 milyon dolarlık ürün satıldı. İlk yedi aydaki ihracat da 1.8 milyar dolara dayandı. Böylece geçen yıl Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 20. olan Çin bu yıl 17. sıraya yükseldi.
GÜLTEPE: ASYA'DAN PAHALIYIZ
Kayseri'de düzenlenen toplantıda konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Türkiye’de üretim maliyetleri çok yüksek. Asya’daki rakiplerimizden dolar bazında yüzde 40-50 daha pahalıyız. Avrupa’daki bazı ülkelere göre de yüzde 15-20 pahalı kalıyoruz. Yani Türkiye artık pahalı değil, çok pahalı. Birçok sektörde fiyat tutturamıyoruz. Dolayısıyla günden güne rekabetçiliğimizi kaybediyoruz. Firmalarımız, çarkı döndürmek, müşteri kaybetmemek için maliyetine, hatta zararına sipariş almak zorunda kalıyor. Elbette bu sürdürülebilir bir durum değil. İhracatçı için kısa vadede girdi maliyetleriyle döviz kurunu dengelemenin dışında bir çözüm yolu görünmüyor. Bir konunun altını çizmek istiyorum. Bizim hiçbir zaman döviz kurunun artmasıyla ilgili bir talebimiz olmadı. Ancak yıllık bazda üretim maliyetlerimiz en az yüzde 100 arttı. Bazı sektörlerde yüzde 120’yi aşan maliyet artışları var. Aynı dönemde dolardaki artış sadece yaklaşık yüzde 23. Girdi maliyetleri ve kur arasındaki bu dengesizlik devam ettikçe ihracatçı oyundan düşüyor.” dedi.