Çin

Çin'den BBC'ye domates tepkisi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, ilgili tarafların “zorla çalıştırma” yalanının arkasındaki kötü niyeti anlayabileceğini umduklarını ve herkesi Xinjiang’a gelip, Xinjiang’ın domateslerini tatmaya, Xinjiang’ın yaşamını deneyimlemeye ve gerçek Xinjiang’ı hissetmeye davet ettiklerini kaydetti.

BBC tarafından yayımlanan bir videoda sözde “zorla çalıştırma” nedeniyle Batılı ülkelere, Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde üretilen domates veya bu domateslerden üretilen ürünleri tüketmeme çağrısında bulunuldu.

Lin Jian, bugün düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtladı.

Lin Jian, Xinjiang’da zorla çalıştırmanın hiçbir zaman mevcut olmadığını defalarca vurguladıklarını ve Çin hükümetinin zorla çalıştırmaya her zaman karşı çıktığını yineledi. Lin Jian, Xinjiang’ın pamuğu gibi Xinjiang’ın domateslerinin de dünyada ün kazandığını, ekimden hasada kadar tüm işlemlerin temel olarak makineleştirildiğini ve makine ile ürün toplama oranlarının domates için yüzde 90 ve pamuk için yüzde 85’i aştığını ifade etti.

Haberin hayatın gerçeklerini yansıtması gerektiğini, gazetecilik mesleğinin de etik olarak dedikodu ve önyargıları yaymaması gerektiğini dile getiren Lin Jian, söz konusu videoda “kanıtların” çoğunun “iddialar” ve duygular” gibi öznel varsayımlarla dolu olduğuna, doğrulama yapılmadan önyargılı davranarak Xinjiang’ın domates hasadı sektöründe “zorla çalıştırma olduğunu” ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Lin Jian, son yıllarda belli amaçlı bazı kişilerin “zorla çalıştırma” iftirasıyla insanların dikkatini çekmeye çalıştığını belirtti. Sözcü, bu kişilerin ellerini pamuk ile domatesten sonra Xinjiang’ın fotovoltaikleri, havuçları hatta sığır ve koyun etlerine uzatıp uzatmayacağı sorusunu yöneltti.

Lin Jian, ne kadar iftira atılıp yada karalama yapılırsa yapılsın, Xinjiang ürünlerinin yüksek kaliteli doğasının değişmeyeceğini ve Xinjiang’ın ekonomik ve sosyal gelişiminin istikrarlı ve müreffeh olduğu gerçeğini baltalamayacağını kaydetti.