Çin-ABD ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor Çin-ABD ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor

Çin Başbakanı Li Qiang, hafta başında Fransa’nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Stephane Sejaourne ile bir araya geldi. Li yaptığı açıklamada Çin’in Fransa ile kurduğu ilişkinin Avrupa politikası açısından büyük önem taşıdığını, taraflar arasındaki işbirliğinin dünya genelinde derin bir etki uyandırdığının altını çizdi.

Çin’in Fransa’yı öncelik ortak olarak görmeye devam edeceğini belirten Başbakan Li, yeni dönemde yeşil enerji, ileri düzeyli üretim, yapay zeka, dijital ekonomi ve inovasyon gibi alanlarda ortaklık kurulabileceğini dile getirdi. Fransız şirketlerine açık bir pazar sunmaya, şirketlere dönük hukuki prosedürleri kolaylaştıracaklarını belirten Li, Paris yönetiminden de benzer adımları görmek istediklerini aktardı.

“Bağımsızlık ruhuna sahip iki ulus”

Çin ve Fransa arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 60. yılına denk gelen ziyarette Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de önemli mesajlar paylaştı. Wang, Sejourne ile yaptığı görüşmede “Çin ve Fransa bağımsızlık ruhuna sahip büyük uluslardır.” dedi.

İki ülkenin paylaştığı sorumluluğun inkar edilemez olduğunu söyleyen Wang, stratejik olarak istikrarlı ve ileriye dönük politikalar geliştirme çağrısında bulundu. Wang Yi pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa'da Çin'in giderek daha rasyonel bir şekilde tanındığını ve Çin ile işbirliği yapma isteğinin güçlendiğini söyledi. Wang  "Avrupa ile birlikte açıklık politikasına bağlı kalarak serbest ticareti desteklemeyi ve küresel tedarik zincirlerinin istikrarını korumayı umuyoruz" dedi.

“Fransa’nın bağımlılığı azalır”

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin son dönemde Avrupalı mevkidaşları ile temasları dikkat çekiyor. Wang buluşmalarında olumlu mesajlar paylaşırken, Beijing yönetimi çok sayıda Avrupa ülkesine yönelik tek taraflı vize muafiyeti politikasını hayata geçirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Sejourne’nin Çin ziyareti ülkedeki uzmanlar tarafından da yakından takip ediliyor. Çin Renmin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Müdürü Wang Yiwei yaptığı açıklamada ziyaretin daha üst düzeyde temasların önünü açacağı öngörüsünde bulundu. Wang Yiwei ayrıca taraflar arasındaki temasın Filistin ve Ukrayna ihtilaflarına çözüm konusunda da faydalı olabileceğini belirtti. Fudan Üniversitesi’nden Song Luzheng de yaptığı açıklamada “ Rusya-Ukrayna çatışması, Fransa'nın büyük güç statüsünü ve çok kutuplu dünyayı etkiledi. Çatışma, Fransa'nın hem güvenlik hem de enerji açısından ABD'ye bağımlılığının artmasına yol açtı. Fransa için, Rusya-Ukrayna çatışmasının sona ermesi ABD’ye olan bağımlılığı azaltacaktır.” yorumunda bulundu.

Öte yandan Fransız bakan başkent Beijing'de yaptğı açıklamada Ukrayna krizinin çözümü için Çin'in mesaj vermesi gerektiğini savundu.