Çin öncülüğündeki ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) ve RCEP (Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık) ülkelerinin dünyanın fabrikası konumunda olduğunu belirten Kolbaşı, 13 bin doları aşan kişi başı gelir ve 80 milyon nüfus ve turizm kapasitesi ile Türkiye'nin Çin markaları için cazip bir pazar haline geldiğini bunun yanında Türkiye'nin de Çin özelinde Asya'ya marka ürünler ve gıda alanında daha fazla ihracat yapabileceğini ifade etti.

AĞIRLIK ASYA'YA KAYDI

Dünyanın ekonomik ağırlığının Asya'ya kaydığını anlatan Kolbaşı, "Uzak Doğu" ifadesine itiraz ederek, Asya'nın en uzak ucunun Türkiye'ye 10 saat uçuş mesafesinde bulunduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin, Atlantik ile Çin'in batısı arasındaki bölgedeki en güçlü ve çeşitli sanayi kapasitesine sahip olduğunu anımsatan Kolbaşı, Asya'dan yapılan ithalata GTİP kodları özelinde bakmanın yanıltıcı olduğunu çünkü birçok Batılı marka Asya'da üretim yaptığından Avrupa ve Amerikan nihai ürünleri ülkeye girdiğinde menşei dolayısıyla Çin tarafına ithalat olarak yazıldığını aktardı. Kolbaşı, “Bu yönde dünya dış ticaretine bakmazsak doğru anlayamayız. Bugün dünyanın herhangi bir ülkesinde aldığınız ürünün marka sahibi Avrupalı olabiliyor ama üretim yeri Asya olarak öne çıkıyor. Nerede üretildi ayrı bir veri. Markaların aldığı pay da ayrı olarak değerlendirilmeli.” dedi.

YENİDEN ASYA VE UZAK ÜLKELER

Çinli firmaların işbirliği anlamında Türkiye'ye son dönemde yatırımlarını artırdıklarını kaydeden Kolbaşı, CGTN'e yaptığı özel açıklamada şu mesajları verdi: “Dışişleri Bakanlığı 'Yeniden Asya' diye strateji yayınladı. Ticaret Bakanlığı'nın da Uzak Ülkeler Stratejisi'ndeki 18 ülkenin 11'i Asya Pasifik ülkesi. 80-90 milyar dolarlık açığın bir kısmını bu stratejilerle kapatabiliriz. Son on yılda Asya Pasifik ülkeleri dünya ticaretini büyütüyor. Çin'in bazı ürünlerde üretim kapasitesi anlamında yüzde 80'i Çin'de yapılıyor. Onu oradan almazsan başka yerde yok zaten. Türkiye'de üretim olarak lojistik anlamda nereye yakınsanız oradan almanız avantaj sağlıyor. Avrupa yakın ama maliyet olarak yüksek. Asya ise orada daha avantajlı kalıyor. Ara mamülde Alman markaları öne çıkıyor ama onların da üretim yeri Çin.”

TÜRKİYE EN DOĞRU ÜRETİM YERİ

Elektrikli araçlarda Türkiye'nin en doğru üretim yeri olacağını ve beyaz eşyada da dünyada Çin'den sonra en fazla ihracat yapan ülke olduğundan bir Asyalı üreticinin buraya gelmesinin şaşırtıcı olmadığını ifade eden Kolbaşı, eskiden İstanbul'dan Avrupa'ya uçup oradan yine hava yolu ile Asya'ya gidebildiğini ancak son dönemde Türk Hava Yolları'nın 300'den fazla bölgeye uçması sayesinde artık Asyalılar'ın İstanbul'a gelip buradan Avrupa'ya aktarma yaptıklarını dile getirdi ve ekledi: “Nasıl Türk Hava Yolları kendini geliştirerek burada kendine bir avantaj yakaladı ise bizim de üreticiler olarak bakış açımızı zorlayıp şuna odaklanmalıyız: Biz Türkiye olarak önemli bir üretici ülkeyiz. Gerek marka gerek fason olarak. Neden Asya bizim için rekabet etmesi zor bir yer? Çünkü baktığınızda ciddi bir fason üretim yapıyor. O zaman biz kendi moda markalarımızla, gıda markalarımızın, bunun haricinde zaman zaman sektörümüzle ilgili de olabilir mesela benim Türk kahvesini yayma çabam var. Kültürü tamamlayan alanlar var. Bir başka konuda eğitim ve sağlık açısından da işbirliklerine gidebiliriz. Bugün ülkede önemli yabancı öğrenci var ama Asyalı sayısı az.”

ÇİNLİLER'İN FALINA TÜRKLER BAKACAK

Çin'de Türk kahvesi kültürünü tanıtmak için çalışmalar yaptıklarından da söz eden Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, “Biz Çin'in dünyaya yaydığı çay kültürünü o kadar benimsemişiz ki kişi başı çay tüketiminde bir numara haline gelmişiz. Biz kuzeyden bu kültürü aldığımız için onlar gibi çay diyoruz; orada ça deniyor. Ben şimdi Türk kahvesinin 500-550 yıllık izini Asya'ya götürmek istiyorum. Bir defa Asya'da çaya alternatif olarak kahve yayılıyor. Türk kahvesi Asya'da da yer bulacaktır. Çin'in Yünnan bölgesinde kahve yetişiyor ve ülkede tüketilen kahvenin yüzde 80'i buradan. Benim derdim o çekirdeklerden Türk kahvesi pişirelim. Çin'de servis edelim. Sadece Çin'de değil Asya Pasifik'te.. Onlar geleceği görmekte çok meraklılar. Ben de diyorum ki; kahveleri içelim, fincanları kapatalım, neler olacak görelim.” bilgilerini verdi.

https://youtu.be/m0jiJLAEoIc?si=owP2fe3091oSLrHz

Çin'den İsrail'e barışçıl çözüm çağrısı Çin'den İsrail'e barışçıl çözüm çağrısı

ü

EKONOMİ HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

ü