Çin

5. Çin-Türkiye İletişim Forumu İstanbul’da: İki ülke arasındaki stratejik iş birliği güçleniyor

Çin ve Türkiye, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan stratejik projelerde güçlerini birleştiriyor. İstanbul’da gerçekleşen forumda, iki ülkenin ekonomi, teknoloji, kültür ve diplomasi alanlarındaki iş birliklerinin artırılması ve ortak kalkınma hedeflerine ulaşılması için atılacak adımlar tartışıldı.

Loading...

Zülal Çelik

İstanbul 20 Eylül’de, iki köklü medeniyetin bir araya geldiği Beşinci Çin-Türkiye İletişim Forumu’na ev sahipliği yaptı. “Yeni Dönemde Çin'de reformların derinleşmesi ve getirdiği fırsatlar” temasıyla düzenlenen forumda, Türkiye ve Çin arasında iş birliği ve diplomatik ilişkilerin daha da güçlendirilmesi hedeflendi. Etkinlik, Çin Yabancı Diller Bürosu Müdür Yardımcısı Liu Dawei, Çin'in Türkiye Büyükelçisi Liu Shaobin, Çin İstanbul Başkonsolosu Wei Xiadong ve Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz gibi önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşti.

Liu Dawei, yaptığı konuşmada Çin ve Türkiye’nin eski medeniyetler olmalarının yanı sıra, gelişen küresel aktörler olarak "Küresel Güney" üyesi ülkeler arasında güçlü bir dayanışma sergilediğini belirtti. Bu bağlamda, iki ülkenin kalkınma hedeflerinde benzer stratejiler izlediği ve uluslararası ilişkilerde de ortak bir anlayışa sahip olduğunu vurguladı. Çin Yabancı Diller Bürosu’nun, Çin ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesine ve halklar arasındaki kültürel anlayışın derinleşmesine katkıda bulunmaya devam edeceğini ifade etti.

Çin'in Türkiye Büyükelçisi Liu Shaobin, Çin’in reform sürecini derinleştirerek, küresel ölçekte yeni açılımlar gerçekleştirdiğini dile getirdi. Bu kapsamda Türkiye ile olan ilişkilerin stratejik önemine vurgu yaparak, iki ülkenin karşılıklı güven ve iş birliğini artırma yönündeki çabalarının devam edeceğini söyledi.

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz ise Türkiye'nin tarih boyunca Asya ve Avrupa medeniyetlerini birbirine bağlayan stratejik bir köprü görevi gördüğünü belirtti. Dijital ve kültürel etkileşimlerde önemli bir merkez haline gelen Türkiye’nin, “Orta Koridor” projesiyle Avrupa’ya açılan anahtar bir kapı olarak stratejik önemini artırdığını ifade etti. Boyraz, Çin ve Türkiye’nin bu avantajı daha etkin kullanarak, ticaret ve teknoloji gibi alanlarda iş birliğini yeni bir seviyeye taşıması gerektiğini söyledi.

 “Çin’in ithalatında Türkiye 61. sırada”

Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, CGTN Türk’e verdiği demeçte, Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğini belirtti. Kolbaşı, "Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde her geçen gün ilişkiler gelişiyor. Çin’den trenler artık 15 günde gelebiliyor. Bu ilişkileri karşılıklı olarak artırmak için buradayız. Çin’in ithalatında Türkiye 61. sırada, bu sırayı nasıl yukarılara taşıyabiliriz, bunu tartışmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Forumda ayrıca Çin Yabancı Diller Bürosu, Çağdaş Çin ve Dünya Enstitüsü ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı arasında, Kuşak ve Yol Girişimi ile Türkiye’nin Orta Koridor planını bağlayan bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Bu anlaşma, iki ülkenin gelecekteki iş birliği olanaklarını artıracak yeni projelere zemin hazırladı.

Etkinlik kapsamında düzenlenen Çin Temalı Kitap Fuarı'nda, Çin'in gelişimini anlatan 500'den fazla kitap sergilendi. Özellikle "Xi Jinping Çin’in yönetimi" kitabının Türkçe versiyonu büyük ilgi gördü. Fuarda konuşan katılımcılar, bu eserlerin iki ülke halkları arasında bilgi ve kültürel alışverişi artıracağını ifade etti.